UE aruncă anual 60 milioane tone de alimente și 12,6 milioane tone de haine. Autoritățile europene intervin legislativ

Adam Gheorghe Data publicării:
Mancare
Foto: Profimedia

Europarlamentarii din Comisia pentru mediu, sănătate publică și siguranță alimentară a Parlamentului European au adoptat ieri o propunere pentru a reduce risipa din domeniul alimentar, textil și încălțăminte. Potrivit datelor legislativului european, statele membre UE aruncă anual la gunoi 60 de milioane de tone de deșeuri alimentare (131 kg de persoană) și 12,6 milioane de tone de deșeuri textile.

Numai îmbrăcămintea și încălțămintea reprezintă 5,2 milioane de tone de deșeuri, echivalentul a 12 kg de deșeuri pe persoană în fiecare an.

Reglementarea adoptată de europarlamentari are în vedere reducerea acestor deșeuri, prin ținte mai ambițioase decât cele cuprinse în Directiva-cadru privind deșeurile (DCD).

În condițiile în care mai puțin de 1% din deșeurile textile sunt reciclate pentru utilizarea în produse noi, propunerea europarlamentarilor prevede ca producătorii să acopere costurile de colectare, sortare și reciclare a textilelor, pe principiul „poluatorul plătește”.

Comisia Europeană a elaborat anul trecut un proiect de directivă în domeniul deșeurilor pe care a înaintat-o spre aprobare Parlamentului și Consiliului European.

În privința reducerii risipei de alimente, documentul are în vedere trei propuneri:

Opțiunea 1 se bazează pe obiectivele minime examinate în propunerea de revizuire a DCD din 2014 .

– obiectiv pentru producția primară – niciun obiectiv;

– obiectiv pentru prelucrare și producție – 10 %;

– obiectiv pentru etapele vânzării cu amănuntul și consumului – 15 %.

Opțiunea 2 este o variantă mai ambițioasă, care preia obiectivul maxim examinat în 2014 pentru etapele vânzării cu amănuntul și consumului.

– obiectiv pentru producția primară – niciun obiectiv %;

– obiectiv pentru prelucrare și producție – 10 %;

– obiectiv pentru etapele vânzării cu amănuntul și consumului – 30 %.

Opțiunea 3 reflectă obiectivele stabilite în cea de a treia țintă a ODD 12 (Obiectivul de Dezvoltare Durabilă 12 al Uniunii Europene - 12 acțiuni vizează producția și consumul durabil bazat pe capacitatea tehnologică avansată, eficiența resurselor și reducerea deșeurilor generate) și angajamentul suplimentar asumat de Coaliția „Alimentele nu sunt niciodată deșeuri” în cadrul Summitului ONU privind sistemele alimentare din 2021.

– obiectiv pentru producția primară – 10 %;

– obiectiv pentru prelucrare și producție – 25 %;

– obiectiv pentru etapele vânzării cu amănuntul și consumului – 50 %.

Față de aceste variante, europarlamentarii au adoptat cu 72 de voturi pentru, niciunul împotrivă și trei abțineri pentru țintele mai ambițioase de reducere a risipei alimentare și în domeniul textil și încălțăminte.

Europarlamentarii doresc să crească obiectivele obligatorii de reducere a deșeurilor propuse de Comisie la:

  • cel puțin 20% în prelucrarea și fabricarea produselor alimentare (în loc de 10%) și la

  • 40% pe cap de locuitor în comerțul cu amănuntul, restaurante, servicii alimentare și gospodării (în loc de 30%), în comparație cu media anuală generată între 2020 și 2022.

Țările UE ar trebui să se asigure că aceste obiective sunt atinse la nivel național până la 31 decembrie 2030.

Noile norme ar urma să instituie sisteme de răspundere extinsă a producătorilor (EPR).

Prin acestea, operatorii economici care pun textile pe piața UE ar urma să acopere costurile pentru colectarea, sortarea și reciclarea lor separată, iar statele membre ar trebui să instituie aceste sisteme la 18 luni de la intrarea în vigoare a directivei (față de 30 de luni propuse de Comisie).

În paralel, țările UE ar trebui să asigure, până la 1 ianuarie 2025, colectarea separată și pregătirea textilelor pentru reutilizare și reciclare. Aceste norme vizează produsele textile, cum ar fi îmbrăcămintea și accesoriile, păturile, lenjeria de pat, perdelele, pălăriile, încălțămintea, saltelele și covoarele, inclusiv produsele care conțin materiale textile, cum ar fi pielea, compozitie piele, cauciuc sau plastic.