STUDIU: Câinii detectează prin miros stările emoționale negative ale oamenilor. Patrupedele expuse stresului uman devin pesimiste

Alexandru Gologan Data publicării: Data actualizării:
caine
sursa foto: Inquam Photos / Bogdan Buda

Cercetători de la Universitatea din Bristol, Marea Britanie, au descoperit că patrupedele sunt mai înclinate să devină pesimiste atunci când simt prin miros stările emoționale negative ale oamenilor.

Conform cercetătorilor britanici, pesimismul la câini se manifestă prin lipsa de reacție la mediul înconjurător, din dorința de a-și conserva energia ca să nu devină dezamăgiți.

Concluzia studiului arată că mirosul de stres, emanat de oameni prin transpiraţie şi respiraţie, poate modifica în sens negativ comportamentul câinelui, relatează Wissenschaft.

„Înţelegerea modului în care stresul oamenilor afectează starea de bine a câinilor este un lucru important pentru patrupedele din adăposturi şi pentru cei care sunt dresaţi pentru roluri de câini însoţitori sau câini de companie. Dresorii de câini spun deseori că stresul coboară pe lesă, dar noi am arătat că se poate transmite şi prin aer", a declarat coordonatorul noului studiu, Nicola Rooney, conferenţiar la Şcoala Veterinară a Universităţii din Bristol.

Cum s-a desfășurat studiul legat de starea emoțională a celui mai bun prieten al omului

În cadrul studiului au participat 18 câini cu vârste cuprinse între 8 luni şi 10 ani iar exemplarele selectate au fost atât de rasă cât și metise. Cercetătorii au pus două castroane, unul cu mâncare, altul gol, în două locații diferite. Atunci când patrupedele au învâțat să facă diferența între ele, a fost introdus un al treilea castron, plasat între cele două.

Potrivit concluziilor studiului, deplasarea rapidă a câinlor spre al treilea bol reflectă optimismul, pentru că speră să găsească mâncare în el, iar o mișcare lentă arată pesimismul, asociat cu starea emoțională negativă.

Testele au fost repetate şi câinii au fost pe rând expuşi la mirosul transpiraţiei şi respiraţiei unor oameni în stare de relaxare și mai apoi stres.

Conform rezultatelor, mirosul persoanelor stresate i-a făcut pe câini să se deplaseze mai lent spre cel de-al treilea castron, despre care nu ştiau dacă va conţine sau nu o mâncare. Efectul opus a fost obţinut după ce animalele au fost expuse la mirosul oamenilor relaxaţi.

Câinii pot învăța mai rapid comenzile atunci când au parte de un mediu pozitiv, iar supunerea la stres nu face decât să îngreuneze acest proce, subliniază cercetătorii britanici.