Spania elimină taxele aplicate la vânzarea uleiului de măsline pentru a contracara inflația ridicată

Alexandru Gologan Data publicării: Data actualizării:
ulei masline
sursa: gettyimages.com/

Spania va elimina taxa aplicată la vânzarea uleiului de măsline, pentru a-i ajuta pe consumatori să facă faţă majorării preţurilor. Spaniolii consumă în medie şase litri de ulei de măsline pe lună. 

Deși Spania este cel mai mare producător şi exportator mondial de ulei de măsline, clienții interni sunt nevoiți să plătească mult pentru a cumpăra alimentul de bază. Din septembrie 2020, preţul uleiului de măsline a crescut cu 272%.

Explozia prețurilor a fost cauzată de reducerea producției, pe fondul secetei prelungite care a distrus culturile. Ca efect imediat, majorările i-au determinat pe unii consumatori să folosească alternative mai ieftine.

În prezent, o sticlă de cinci litri de ulei de măsline poate depăși lejer 50 euro la orice supermarket din Spania. Locuitorii folosesc uleiul de măsline la gătit şi ca ingredient în alimentație.

Guvernul de la Madrid a decis să elimine taxele pe vânzări în perioada iulie-septembrie, ca mai apoi în septembrie-decembrie să fie de 2%. Din 2025, taxa va fi de de 4%, relatează Associated Press. Măsura vine în sprijinul consumatorilor pentru a contracara inflația în creștere, un trend tot mai accentuat la nivel global.