Sorin Grindeanu despre închiderea drumului de pe Valea Oltului: altă soluţie nu există

Redacția Digi Economic Data publicării: Data actualizării:
sorin grindeanu 1
Sorin Grindeanu, ministrul Transporturilor. Foto: Profimedia

Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a afirmat, vineri, că impunerea de restricţii de circulaţie pe Valea Oltului este singura soluţie pentru construcţia autostrăzii Sibiu - Piteşti, măsura fiind necesară atât pentru protecţia celor din trafic, cât şi pentru încadrarea în termenul prevăzut pentru finalizarea acesteia.

"O altă soluţie decât aceasta nu există. Noi nu putem să punem în pericol viaţa celor care sunt în trafic. Acest lucru este cel mai important. E mai important decât zece autostrăzi, dacă vreţi, viaţa şi unui singur om. Şi atunci, ca să facem aceste autostrăzi, avem nevoie de aceste restricţii o lună de zile. Nenegociabil! (...) De ce acum, în luna iulie, de ce nu în septembrie sau de ce nu în octombrie, când poate disconfortul ar fi mai mic? Pentru că, în primul rând, vorbim de lucrul efectiv de 14 ore pe zi. Nu se pot face defrişări pe timp de noapte în păduri pe versanţi, fiindcă, în primul rând nu se pot, dar am pune în pericol şi viaţa celor care fac aceste defrişări şi productivitatea. Nu facem defrişări noaptea. După aceea, totuşi vorbim de o zonă de munte. În momentul în care intrăm în toamnă, în septembrie, octombrie, începe sezonul ploios. În momentul în care facem lucrări pe versanţi la 60 - 70 metri deasupra carosabilului, rişti să existe acele alunecări care oricum există şi acum şi le ştiţi cu toţii fără a avea aceste lucrări. Acestea sunt motivele pentru care cele mai bune luni sunt acestea de vară în care se poate lucra şi pe care poţi să le foloseşti la maxim", a spus Grindeanu.

El a precizat că soluţiile pe care le-a auzit în ultima perioadă nu sunt viabile, însă rămâne deschis la orice alte sugestii care ar putea reduce disconfortul celor din trafic.

"Am mai văzut anumite opinii cum că ar fi trebuit să închidem două zile sau trei zile şi două să fie deschis traficul. Asta ar însemna că nu ar dura o lună, ar dura trei luni. După aceea, au mai venit nişte domni care nu au construit în viaţa lor niciun kilometru de autostradă şi au spus să facem un pod să folosim un drum forestier. Scuzaţi-mă! Păi ca să construim un pod în acest moment peste Olt ca să folosim un drum forestier, eu zic că ia ceva ani. (...) Asta nu înseamnă că nu suntem deschişi la orice propuneri constructive şi am fost deschişi în toate aceste săptămâni la orice propuneri constructive, care să reducă acest disconfort în trafic. Dar să ştiţi că din punctul meu de vedere, ca ministru al Transporturilor, construcţia de autostrăzi în România nu este negociabilă şi nu are culoare politică şi nu voi amâna construcţia de autostrăzi fiindcă e an electoral şi că eventuale înjurături pe care le iau eu sau colegii mei ar duce la eventuale minusuri", a afirmat ministrul.

Grindeanu, care s-a aflat pe Valea Oltului, la Lazaret, pentru a vedea stadiul lucrărilor la tronsonul 2 al autostrăzii Sibiu-Piteşti, a afirmat că nu exclude ca şi pe viitor să existe astfel de restricţii pe Valea Oltului, însă a precizat că s-au găsit soluţii inclusiv pentru cei care fac naveta între Vâlcea şi Sibiu.

"Aici, colegii de la CNAIR m-au asigurat că în această perioadă, în această lună, vor face mai multe lucrări de defrişare decât cele care sunt prevăzute pentru această etapă, cea de studiu geo. Aceste lucrări sunt necesare acum. Asta nu înseamnă că pe parcursul următorilor ani şi pe lotul celălalt, 3, nu vor mai exista porţiuni care vor fi restricţionate pentru lucrări absolut necesare. (...) Avem anumite intervale orare în aceste 14 ore când e traficul închis. Există intervale dimineaţa, seara şi pe parcursul întregii zile, care vor fi comunicate, în care se va putea circula pentru situaţii de acest tip, pentru locuitorii din aceste comune. Aceste orare vor fi transmise şi sunt transmise în acest moment. (...) Eu vorbesc de o închidere parţială. Deci, nu este închidere totală. Este închis de la 6 dimineaţa până la ora 20,00 seara. După ora 20,00 seara sau ultimele două ore, de la şase seara până la opt seara, sunt folosite de către companie pentru a curăţa tot carosabilul, pentru a fi în siguranţă tot, astfel încât să poată fi dat drumul la trafic după ora 20,00. Pe de-o parte ai acel interval, pe de alta ai şi rutele ocolitoare", a mai spus Grindeanu.

Circulaţia pe Valea Oltului va fi închisă între 8 iulie şi 9 august, pe perioada zilei, oficialii Companiei Naţionale de Administrare a Infrastructurii Rutiere anunţând cel puţin trei rute pentru transportatorii de mărfuri.

"Dacă vorbim de rutele de transport, în principal sunt cele care au fost identificate de colegii mei pentru traficul de marfă, cu precădere şi vorbesc aici la Autostrada A3 până la Ploieşti, după care putem intra pe DN 1 sau pe DN1 A până la Braşov. Vom ridica restricţiile în timpul săptămânii de marţi până joi pe DN 1, între Ploieşti şi Braşov, iar după aceea de la Braşov se poate continua pe DN 1 până la Veştem. Aceasta este o rută. Altă rută pe care am identificat-o este pe Valea Jiului - DN 66, iar posibilităţi de ridicare a restricţiilor am efectuat în momentul de faţă, de luni am ridicat restricţiile la o bandă pe DN 73, pe sectorul Rucăr-Bran, astfel încât să nu se mai circule alternativ pe perioada acestei luni", a declarat directorul general al CNAIR, Cristian Pistol.

În plus, pentru turişti şi localnicii din zona afectată, vor fi suplimentate şi garniturile de tren care vor circula pe relaţia Râmnicu Vâlcea - Sibiu.

"Cei de la CFR vor trebui să realoce anumite garnituri de tren. Eu m-am asigurat că cei care vor face această chestiune o vor face rapid. Pe parcursul săptămânii viitoare eu cred că va fi reglată toată chestiunea", a mai declarat Sorin Grindeanu.