Românii care nu au domiciliul în România pot primi cărți electronice de identitate. Cum se procedează?

Redacția Digi Economic Data publicării:
buletin electronic
Sursa foto: Inquam Photos / George Călin

Guvernul a adoptat, joi, o Ordonanță de Urgență prin care românii cu domiciliul într-un stat membru al Uniunii Europene, dar nu în România, vor putea obține cărți electronice de identitate cu valoare de document de călătorie. „Astfel, se garantează dreptul la liberă circulație și ședere în cadrul Uniunii Europene”.

„Pentru cetățenii care fac dovada că locuința principală este în alt stat decât în România, câmpul referitor la domiciliul persoanei nu se va regăsi tipărit pe cartea electronică de identitate. Practic, nu va fi menționat domiciliul. 

În plus, persoana respectivă trebuie să dețină un cont validat în Platforma HUB (portalul de servicii și informații) de la nivelul MAI, cu excepția cetățenilor români care nu au împlinit 18 ani”, a transmis purtătorul de cuvânt al Executivului.

Procedura de creare și de validare a acestor conturi se stabilește prin ordin al ministrului afacerilor interne, în termen de termen de 90 de zile de la intrarea în vigoare a ordonanței de urgență. 

Până la data stabilită prin ordinul menționat, cetățenii români care nu au un cont validat în Platforma HUB trebuie să furnizeze, la momentul depunerii cererii, o adresă de email și un număr de telefon personal, în vederea creării și validării ulterioare a contului.