Angajații porturilor din SUA suspendă greva. Americanii și-au făcut deja provizii de hârtie igienică

G.C. Data publicării:
greva porturi americane
sursa: profimediaimages.ro/

Greva care a închis porturile de pe Coasta de Est a Statelor Unite timp de trei zile va fi suspendată după ce sindicatul muncitorilor și grupul care reprezintă transportatorii maritimi au ajuns la un acord joi, evitând pentru moment un impact economic costisitor.

Acordul prelungește contractul de muncă al Asociației Internaționale a Muncitorilor Portuari până la 15 ianuarie. Decizia le va permite angajaților să revină la muncă pentru prima dată în trei zile, au transmis cele două părți într-o declarație comună, potrivit Financial Times.

Negocierile, care se aflau într-un „impas” de luni de zile din cauza salariilor și automatizării, vor continua, se arată în declarație.

Greva, care a început marți, amenința să destabilizeze economia SUA prin întreruperea lanțurilor de aprovizionare globale și oprirea importurilor de alimente proaspete, produse farmaceutice și alte bunuri de consum. Analiștii de la JPMorgan estimau că oprirea ar fi putut costa economia SUA până la 4,5 miliarde de dolari pe zi.

Cele aproximativ 36 de porturi afectate, care se întind din Maine până în Texas, gestionează un sfert din comerțul internațional anual al țării, evaluat la 3.000 de miliarde de dolari, potrivit unei analize a Conference Board.

Vezi și Greva angajaților din porturile americane „paralizează” comerțul. Care este impactul asupra consumatorilor din SUA

Greva amenința importurile de produse precum banane, cafea și îmbrăcăminte. Unii americani au început chiar să facă provizii de hârtie igienică, determinând un grup de lobby a producătorilor de hârtie să emită o declarație prin care anunța că nu se așteaptă ca greva să afecteze aprovizionarea. 

Liderii Asociației Internaționale a Muncitorilor Portuari le-au spus angajaților aflați în grevă că acordul include o creștere salarială de 62% pe parcursul celor șase ani de contract. Membrii ILA câștigau între 20 și 39 de dolari pe oră conform vechiului contract, iar plata pentru orele suplimentare a dus la venituri anuale de peste 200.000 de dolari pentru o treime dintre muncitorii din New York în anul fiscal 2019-2020.

Aceștia luptă, de asemenea, împotriva adoptării automatizării în porturi, care, spun ei, ar putea elimina locuri de muncă.