ANAF avertizează asupra unei campanii de e-mailuri false, transmise în numele instituției

Redacția Digi Economic Data publicării:
anaf
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Agenția Națională de Administrare Fiscală avertizează vineri asupra unei noi campanii de e-mailuri false, transmise în numele instituției. Contribuabilii, persoane fizice, primesc o „Notă informativă” prin care sunt înștiințați cu privire la o presupusă datorie, pentru care este necesară plata pentru evitarea executării silite și a valorificării bunurilor.

Mesajele sunt transmise de pe adresa de e-mail valorificare@anaf.pro, iar ANAF atrage atenția că această adresă de e-mail NU aparține instituției.

„Reamintim contribuabililor că ANAF nu informează contribuabilii despre creanțe prin email, informațiile privind situația fiscală proprie, somațiile, alte înștiințări sunt comunicate securizat fie prin SPV, fie prin Poșta Română cu confirmare de primire”, transmite ANAF.

Agenția Națională de Administrare Fiscală se confruntă cu numeroase campanii de dezinformare realizate în numele instituției care includ e-mailuri, mesaje și apeluri telefonice false, în care escrocii pretind că sunt reprezentanți ai ANAF și solicită date personale sau financiare, precum IBAN, parole, sau alte informații confidențiale. De asemenea, există încercări de phishing, prin care oamenii sunt încurajați să acceseze site-uri web false care imită site-ul oficial al ANAF.

ANAF a emis de mai multe ori avertismente publice prin care a sfătuit contribuabilii să fie vigilenți și să verifice întotdeauna sursa mesajelor. Instituția subliniază că nu solicită informații sensibile prin e-mailuri sau mesaje nesecurizate și încurajează raportarea tentativelor de fraudă către autorități.