Tinerii aleg să-și schimbe frecvent locul de muncă. Motivul: Loialitatea în companie nu aduce beneficii

G.C. Data publicării:
forța de muncă
sursa: shutterstock.com/

Perspectiva față de viața profesională și mediul corporatist s-a schimbat în ultimii ani. Dacă părinții lor au ales, de regulă, să rămână loiali unei companii, mulți tineri văd în schimbarea frecventă a locului de muncă o oportunitate de creștere salarială și de avansare rapidă în carieră. 

Potrivit unui sondaj din mai 2024 realizat de WorkProud, pe un eșantion de 1.000 de persoane, doar 23% dintre angajații cu vârsta mai mică de 42 de ani au exprimat un interes puternic de a rămâne în companiile în care activează pe termen lung. Pentru cei sub 30 de ani, acest procent a scăzut la 18%, arată CNBC.

„Aceste constatări subliniază schimbări privind loialitatea la locul de muncă, în special în rândul angajaților mai tineri”, a declarat Rick Garlick, cercetător principal al studiului WorkProud.

Până la 43% dintre angajații din Generația Z și Milenialii din Hong Kong și Singapore „au frecvent gânduri de a-și părăsi locurile de muncă, subliniind o intenție semnificativă de a pleca”, conform unui raport din iulie 2024 realizat de Endowus și Intellect, pe un eșantion 1.000 de angajați.

„Pe măsură ce tânăra forță de muncă continuă să prioritizeze factori precum echilibrul dintre viața profesională și cea personală și cultura organizațională, angajatorii trebuie să își adapteze strategiile de retenție pentru a satisface nevoile și așteptările în schimbare ale acestui segment demografic”, a spus Garlick.

Adesea, în condițiile în care schimbarea frecventă a locurilor de muncă pare să câștige popularitate, mai ales în rândul tinerilor, unde se situează „personalul loial”? 

Aduce loialitatea beneficii în lumea corporatistă?

Potrivit lui Jerome Zapata, director de resurse umane la Kickstart Ventures, „răspunsul scurt este nu.”

Angajații care schimbă des locurile de muncă sunt plătiți mai bine, iar candidații pot negocia dintr-o poziție de putere atunci când se alătură pentru prima dată unei companii.

„[În generațiile anterioare], dacă rămâneai loial unei organizații... aceasta avea grijă de tine pentru tot restul vieții. În prezent, beneficiile de pensionare nu sunt viabile,” a spus Zapata. În plus, schimbarea locurilor de muncă la începutul carierei poate chiar oferi candidaților un „avantaj,” deoarece aceștia se alătură având mai multe responsabilități sau o perspectivă mai largă.

Totuși, există un stigmat asociat cu schimbarea frecventă a locului de muncă. Deși este, în general, mai acceptată în rândul candidaților aflați la începutul carierei, pentru cei aflați în roluri senior sau de conducere, loialitatea demonstrabilă este o calitate importantă pe care companiile o caută.

„[Angajații] ar trebui să cântărească avantajele și dezavantajele schimbării frecvente a locului de muncă, deoarece ar putea fi avantajoasă dacă doresc să exploreze noi căi de carieră sau să obțină o creștere salarială, dar dacă fac acest lucru prea frecvent, pot fi considerați un risc, iar companiile ar putea fi prudente în a investi în ei,” a declarat Sumita Tandon, Director de Resurse Umane pentru APAC la LinkedIn, pentru CNBC.

Într-o lume în care cultura corporatistă este redefinită de generațiile mai tinere care resping loialitatea, companiile pot reține talentul oferindu-le mai mult angajaților lor, a adăugat Zapata, de la salarii competitive, până la prioritizarea bunăstării angajaților prin oferirea de mai multă flexibilitate.