Industria modei: Fuziunea de 8,5 miliarde de dolari dintre Michael Kors și Kate Spade, blocată de un judecător american
Un judecător american a blocat acordul în valoare de 8,5 miliarde de dolari dintre Tapestry și Capri, care ar fi reunit sub același acoperiș unele dintre cele mai mari branduri de modă din America.
Decizia de joi a judecătorului Jennifer Rochon suspendă fuziunea care ar fi combinat branduri precum Michael Kors, Kate Spade și Coach, scrie Financial Times.
Acțiunile Capri au scăzut brusc după hotărâre, iar ale Tapestry au crescut cu 12%.
„Decizia de astăzi este o victorie nu doar pentru Comisia Federală pentru Comerț (FTC), ci și pentru consumatorii din toată țara care își doresc acces la genți de calitate la prețuri accesibile”, a declarat Henry Liu, directorul biroului de competiție al FTC, într-o declarație. „Decizia va asigura că Tapestry și Capri vor continua să concureze direct în beneficiul publicului american.”
FTC a intentat primul proces pentru a bloca fuziunea în aprilie, susținând că tranzacția ar duce la creșterea prețurilor la genți și la scăderea calității produselor — în special într-un segment al pieței definit drept „lux accesibil”.
Decizia judecătorului s-a bazat parțial pe un scenariu: dacă fuziunea ar împiedica concurența. Împreună, companiile ar deține o cotă de piață de aproximativ 59%, potrivit unui economist care a depus mărturie în instanță, mult peste pragul de 30% „considerat o amenințare de monopol”.
„Faptul că există o piață largă pentru genți, în general, nu neagă existența unui subsegment relevant al genților de lux accesibil”, a scris judecătoarea.
În instanță, Tapestry și Capri au susținut că sectorul genților este plin de concurență, nu doar cu alte companii din aceeași categorie de preț, ci și cu produse ale brandurilor de lux și mai accesibile.
„Decizia de astăzi (...) este dezamăgitoare și, credem noi, incorectă din punct de vedere juridic și factual”, a declarat Tapestry — compania-mamă a Coach, Kate Spade New York și Stuart Weitzman — într-o declarație.
Aceasta a adăugat că ambele companii „operează într-o industrie extrem de competitivă”, cu presiuni atât din partea brandurilor consacrate, cât și a noilor intrări pe piață. „Intenționăm să contestăm decizia, în conformitate cu obligațiile prevăzute în acordul de fuziune.”
Capri — cu branduri precum Michael Kors, Versace și Jimmy Choo — nu a răspuns la solicitarea FT pentru o declarație.
Decizia ar putea avea consecințe și pentru casele de modă la nivel global, care până acum nu s-au îngrijorat prea mult de supravegherea antitrust. Giganți europeni ai modei, precum LVMH și Kering, de exemplu, au devenit forțe majore printr-o serie de achiziții succesive.
Deși gențile nu au același impact asupra consumatorilor ca produsele alimentare, Rochon a scris că gențile sunt „importante pentru multe femei, nu doar pentru a se exprima prin modă, ci și pentru a le ajuta în viața de zi cu zi”.