Economia Ucrainei a rămas fără oameni. Milioane au fugit. Mulți sunt în armată sau morți. Se angajează studenți și migranți turci

Ionuț Tudorică Data publicării:
Economia Ucrainei
Foto: Gettyimages/ Anton Petrus

Același efort asupra personalului care a slăbit forțele ucrainene ce rezistă asaltului Rusiei pe câmpul de luptă sapă, de asemenea, productivitatea fabricilor, șantierelor, minelor și serviciilor publice din națiunea devastată de război, scrie Bloomberg. 

Presiunea asupra forței de muncă a devenit una dintre principalele preocupări ale afacerilor care se luptă să angajeze personal, căutările de locuri de muncă. Salariile sunt în puternic trend ascendent și sunt gata să depășească nivelurile lor de dinainte de invazia Rusiei din februarie 2022.

O lege de mobilizare care a intrat în vigoare luna trecută are ca scop completarea rândurilor militare ale Ucrainei cu sute de mii de soldați. Dar lipsa bărbaților și femeilor apți fizic au devenit deja o povară pentru afacerile mari și mici care constituie coloana vertebrală a unei economii de război.

„Acum suntem într-un război de uzură”, a spus Sergiy Nikolaychuk, viceguvernator al Băncii Centrale a Ucrainei, într-un interviu la Kiev. „Este foarte dificil să alegi între unt și arme.”

Nikolaychuk a spus că prăbușirea producției economice a fost provocată și de o contracție de aproximativ 27% a forței de muncă față de nivelurile de dinainte de război. Pe lângă un număr estimat de peste 6 milioane de persoane care care au părăsit țara din cauza războiului, și ce încorporați în armată sau morți pe câmpul de luptă, vidul a fost exacerbat de bărbații care au dispărut într-o economie subterană de angajați nedeclarați care evită recrutarea.

Este o provocare de politică ce nu poate fi rezolvată cu ajutorul aliaților, care trimit muniții și echipamente de apărare aeriană, notează Bloomberg

Exemplu. Coglomeratul ucrainean de oțel și minerit Metinvest BV, care angajează aproape 60.000 de persoane, caută să ocupe 4.000 de posturi vacante. A avut dificultăți în găsirea lucrătorilor pentru a opera un cuptor de oțel deschis într-o fabrică din sud-estul orașului Zaporojie. Găsirea a 89 de muncitori pentru acel cuptor a devenit o căutare intensă de trei luni, mult mai mult decât luna care ar fi durat în timp de pace, spune Tetiana Petruk, directorul de sustenabilitate al Metinvest. 

„Nu resursele de materii prime, nu echipamentele, nici utilajele — întrebarea prioritară este cine va lucra și dacă suntem capabili să livrăm”, a spus Petruk.

Procesul de angajare este îngreunat deoarece personalul masculin a devenit reticent să se alăture companiilor mari vizate de recrutorii militari. Motivul, ofițerii de recrutare au distribuit la un moment dat „notificări de recrutare la intrări — chiar și candidaților noștri”, a spus Petruk. Aproximativ 15% dintre lucrătorii Metinvest au fost recrutați, a spus ea.

Lipsa forței de muncă s-ar clasa în topul problemelor companiilor ucrainene după creșterea costurilor, conform unui sondaj realizat de Institutul pentru Cercetări Economice și Consultanță Politică din Kiev la începutul acestui an.

Probleme europene: ajustarea salariilor la noile prețuri

Un rezultat al deficitului de forță de muncă este o creștere a salariilor de război, pe măsură ce angajatorii măresc plățile pentru a păstra muncitorii care au rămas. Deși inflația a scăzut puternic, la aproape 3% față de 27% la apogeu, după invazie, banca centrală a Ucrainei a menționat fenomenul într-un raport de inflație, anticipând că salariile ajustate pentru creșterea prețurilor sunt pe cale să depășească nivelurile de dinainte de război anul viitor.

Volodymyr Landa, economist senior la Centrul pentru Strategii Economice din Kiev, a spus că guvernul trebuie să țină cont de cerințele afacerilor chiar și în timp ce își crește armata.

Legea mobilizării oferă afacerilor considerate esențiale pentru economie o cale de a-și menține personalul, permițând companiilor să rezerve până la 50% din angajații lor de sex masculin care sunt eligibili pentru recrutare.

Problemele lipse de personal sunt resimțite de toți ucrainenii. Sistemul de metrou din Kiev a spus că în curând vor circula mai puține trenuri, deoarece migrația și recrutarea au cauzat un „deficit semnificativ” de lucrători, care este de așteptat să se agraveze pe măsură ce mai mulți angajați se alătură armatei. În Mykolaiv, aproape de linia frontului, serviciile de transport în comun s-au redus din cauza mobilizării șoferilor, a declarat primarul Oleksandr Sienkevych la un post public de televiziune.

Yuliya Kuzenkova, șefa de proiecte la agenția de recrutare Resorcer din Kiev, a spus că firmele angajează din ce în ce mai mult bărbați ca contractori sau furnizori, deoarece mulți sunt reticenți să își actualizeze datele personale care pot fi folosite de birourile de recrutare.

Multe firme angajează și femei pentru locuri de muncă deținute anterior predominant de bărbați, cum ar fi în minerit, aduc studenți sau angajează personal străin, inclusiv migranți din Turcia, a spus ea.