Novak Djokovic câștigă în instanță dreptul de a intra în Australia. Judecătorul a anulat invalidarea vizei
Novak Djokovic a înregistrat luni o primă victorie în Australia, dar nu la Australian Open, ci în justiție, unde s-a luptat pentru dreptul de a intra în această țară ca să participe la primul turneu de mare șlem al anului. Nevaccinat, dar cu un certificat medical, nr. 1 ATP și-a văzut viza de intrare anulată de autoritățile federale, decizie care a fost infirmată de un judecător.
ACTUALIZARE 8:40. Novak Djokovic are câștig de cauză, la doar câteva ore după pledoaria avocaților săi.
După ce și avocații guvernului și-au prezentat pledoaria, judecătorul a anunțat o pauză prelungită, iar la revenirea la audieri judecătorul Anthony Kelly a decis că ordinul guvernamental de invalidare a vizei lui Djokovic este anulat imediat. BBC scrie că cel mai probabil, cât timp ședința a fost suspendată, guvernul și-a retras cazul.
Asta înseamnă că viza sa este acum valabilă și poate intra în Australia.
Viza lui Djokovic ar putea fi anulată din nou
Totuși, deși instanța s-a pronunțat în favoarea lui Djokovic, avocatul Guvernului, Chris Tran, a declarat că ministrul australian al imigrației ar putea lua în considerare o nouă anulare a a vizei lui Djokovic. Conform legii australiene privind imigrația, ministrul are puteri excepționale și discreționare pentru a anula vizele, indiferent de motiv. Avocatul nu a precizat motivele pentru care viza lui Djokovic ar putea fi anulată din nou.
Judecătorul a precizat că, dacă ministrul ar lua această decizie, Djokovic ar putea avea interdicție să mai intre pe teritoriul Australiei timp de trei ani.
Au fost câteva ore bune de suspans pentru Novak Djokovic, care vrea să știe dacă poate să participe la Australian Open - turneul pe care l-a câștigat de nouă ori până acum - sau dacă trebuie să-și facă bagajele și să plece acasă. Procesul a început la ora 10:00 (01:00, ora României), dar procedurile s-au prelungit până după-amiază.
După ce autoritățile federale australiene au refuzat să-i permită intrarea în țară, din cauză că nu este vaccinat, scandalul în care este implicat numărul 1 mondial a stârnit un interes imens. Audierea lui Novak Djokovic a fost transmisă în direct, iar decizia a avut la bază tocmai dorința de a asigura transparență, ca să nu existe loc de interpretări și speculații conspiraționiste.
ACTUALIZARE LUNI, ORA 7:30 Judecătorul Anthony Kelly a prelungit ordinul de restricție care îl vizează pe Djokovic până la ora locală 20:00 (12:00 GMT, ora 14:00, ora României), după ce avocatul Guvernului, Christopher Tran, a precizat că acesta expira la ora 16:00.
ACTUALIZARE LUNI, 10 IANUARIE, ORA 7:00 Audierile au luat o pauză, urmând să fie reluate după-amiază (ora locală).
Apărarea lui Djokovic și-a încheiat pledoariile în cursul dimineții. Avocatul său, Nicholas Wood, a susținut că Djokovic a îndeplinit toate cerințele necesare pentru a călători fără carantină și că oficialii de la frontieră nu i-au notificat în mod corespunzător intenția guvernului de a-i revoca viza.
După-amiază urmează pledoaria avocaților guvernului, care vor apăra această decizie. Reprezentantul guvernului australian, Christopher Tran, va spune că recenta infecție cu Covid a lui Djokovic nu îl califică pentru o scutire de la regulile de intrare în țară și va nega că a existat vreo neregulă procedurală sau vreun tratament incorect.
Audierea a început cu întârziere din cauza unor probleme tehnice
ACTUALIZARE LUNI, 10 IANUARIE, ORA 1:50. Audirea a început, dar din cauza unor defecțiuni tehnice, presa nu poate auzi ce se petrece înăuntru.
Avocații lui Djokovic au cuvântul primii. Ei vor susține că tenismenul a fost tratat incorect și fără o procedură adecvată la aeroport. De asemenea, vor arăta că potrivit prevederilor federale în vigoare, o infecție recentă cu Covid este o excepție valabilă de la cerința privind obligativitatea vaccinării la intrarea în Australia.
Se preconizează că audierile vor dura mai multe ore, timp în care ambele părți își vor prezenta argumentele.
Avocații lui Djokovic vor începe primii, iar reprezentanții guvernului australian vor răspunde apoi după-amiază (ora locală). Inițial, pledoaria lor era preconizată pentru ora locală 15:00 (luni, ora 06:00, ora României).
Judecătorul a dispus ca ambele părți să nu aibă la dispoziție mai mult de 120 de minute pentru pledoariile orale. Deci, teoretic, cu toată decalarea de program apărută din cauza întârzierii din motive tehnice, toate argumentele ar trebui să se încheie până la ora locală 18:00 (ora 9:00, ora României).
Decizia ar putea întârzia până marți
ACTUALIZARE LUNI, 10 IANUARIE, ORA 1:30. Audierea întârzie să înceapă, din cauza unor probleme tehnice.
Potrivit BBC, nu există nicio certitudine că judecătorul Anthony Kelly va lua decizia luni. Și-ar putea rezerva dreptul să o anunțe anunța marți.
Însă chiar dacă Novak Djokovic câștigă apelul, nu există nicio garanție că va putea juca la Australian Open. Ministrul imigrației are în continuare dreptul de a anula din nou viza, deși, dacă acest lucru s-ar întâmpla, Australia riscă să dobândească o imagine și mai proastă decât o are deja după bâlbele din acest caz.
Australia cere ca toți vizitatorii străini să fie vaccinați cu două doze sau să efectueze 14 zile de carantină. Mulți australieni au fost revoltați când au aflat, pe 4 ianuarie, că un superstar al tenisului a fost aparent lăsat să intre direct în țară, deși nu a prezentat vreo dovadă a vaccinării. Ar fi avut, în schimb, o scutire medicală.
Temându-se de consecințele politice, premierul Scott Morrison l-a avertizat pe Djokovic că va fi trimis acasă dacă nu reușește să prezinte o dovadă medicală adecvată, deși inițial spunea că va lăsa decizia la latitudinea statului Victoria, unde se desfășoară turneul.
Djokovic a aterizat miercurea trecută în Australia, aproape de miezul nopții, pe aeroportul din Melbourne. A fost evaluat și i s-a respins intrarea în țară. După opt ore petrecute pe aeroport, viza sa a fost anulată, iar sportivul a fost dus în centrul special rezervat imigranților.
A urmat o dispută haotică, pe mai multe planuri, urmărită la nivel planetar. Acum decizia îi aparține judecătorului.
Cum a început saga lui Djokovic în Australia
Novak Djokovic, care nu a spus niciodată dacă s-a vaccinat sau nu împotriva Covid-19, a primit o „derogare medicală” pentru a putea juca primul Grand Slam al anului (17-30 ianuarie). Această derogare, ale cărei motive nu au fost explicate, a stârnit multe critici în Australia, în presă, în lumea politică şi cea a sportului.
Avocații tenismenului sârb susțin că acesta a avut recent COVID-19, fiind testat pozitiv pe 16 decembrie. Ei cer să fie lăsat să intre în Australia, deoarece se află în perioada de 6 luni de după îmbolnăvire și nu ar avea nevoie de vaccin. Pe acestă bază, Novak Djokovic a primit o scutire de la obligativitatea imunizării din partea unei comisii independente de medici, la cererea Federației de Tenis din Australia. Decizia nu a fost acceptată însă de autoritățile federale australiene.
Controversele stârnite de „cazul Djokovic”
Pe de altă parte, există semne de întrebare privind îmbolnăvirea numărului 1 mondial. Exact pe 16 decembrie, în ziua în care ar fi testat pozitiv la COVID, Novak Djokovic a mers la Poșta Serbiei, care a lansat o serie de timbre în onoarea lui. Iar a doua zi, pe 17 decembrie, el a decernat premii celor mai buni jucători de tenis, copii și juniori, din Belgrad. Nimeni nu purta mască la evenimentul ținut chiar la academia de tenis a jucătorului din Belgrad.
Djokovic, care a contestat joi în justiţie decizia autorităţilor australiene de a-i anula viza şi de a-l expulza din ţară, a obţinut o suspendare a acestei decizii şi în consecinţă nu va fi expulzat, urmând să rămână până luni într-un hotel din Melbourne.
Novak Djokovic se află de joi într-un centru de carantină din Melbourne, devenit loc de pelerinaj pentru susținătorii săi. Campionul sârb a fost plasat la centrul Park Hotel, destinat solicitanţilor de azil, şi aşteaptă acolo răspunsul la apelul împotriva respingerii vizei.
Nu toate opiniile îi sunt însă favorabile lui Novak Djokovic în Australia, care a avut una dintre cele mai dure carantine din lume din cauza COVID-10.
Guvernul australian: „Această cerere de viză trebuie refuzată!”
Așadar, luni dimineaţă, judecătorul federal Anthony Kelly trebuie să examineze recursul liderului mondial la decizia de refuz a vizei de intrare.
Duminică, înainte de audierea din justiție, guvernul australian a subliniat că liderul mondial ATP „nu este vaccinat împotriva Covid-19” şi consideră că bătălia sa juridică pentru a a rămâne în Australia este sortită eşecului, informează AFP, preluată de Agerpres.
Într-un raport de concluzii de 13 pagini, publicate duminică, avocaţii guvernului australian scot în evidenţă faptul că tenismanul sârb nu este vaccinat.
Conform concluziilor avocaţilor guvernului australian, persoanele nevaccinate prezintă mai multe riscuri de a infecta alte persoane şi deci de a îngreuna sistemul de sănătate. Totodată, avocaţii consultaţi de ministrul de interne, Karen Andrews, resping argumentul conform căruia Djokovic nu a fost tratat într-o manieră echitabilă la sosirea în Australia.Conform acestora, jucătorul sârb a avut tot timpul necesar să explice cazul său ofiţerului de imigrare de la aeroportul din Melbourne şi a avut posibilitatea să-şi contacteze avocaţii, contrar afirmaţiilor sale.
„Această cerere de viză trebuie refuzată”, susţin avocaţii executivului australian.
În schimb, avocaţii liderului mondial arată că Djokovic beneficiază de o scutire de vaccinare împotriva Covid-19 întrucât a contractat virusul în luna decembrie, conform document depus sâmbătă la tribunal. „Data primului test Covid PCR pozitiv a fost înregistrată pe 16 decembrie 2021”, au declarat aceştia într-un document depus la tribunalul federal, în încercarea de a anula respingerea vizei sale de intrare în Australia.
De ce este așa de important Australian Open 2022 pentru Novak Djokovic?
Novak Djokovic a câștigat Openul Australiei de nouă ori în cariera sa, un record. Inclusiv ultimele trei ediții ale Grand Slamului de la Melbourne i-au adus trofeul.
Novak Djokovic, Rafael Nadal și Roger Federer au cucerit câte 20 de titluri de Grand Slam - cele mai multe titluri câștigate de vreun tensimen în istorie.
Djokovic a vorbit adesea despre dorința sa de a-i depăși pe cei doi mari rivali și de a deveni cel mai titrat jucător masculin din toate timpurile.
Anul trecut, a ratat această performanță la US Open, unde a fost învins de Daniil Medvedev. Dar Melbourne a părut întotdeauna să fie locul cel mai favorabil pentru Djokovic să câștige. Este cel mai de succes Grand Slam al său și, probabil, locul unde a simțit cel mai mult sprijin din partea publicului. Însă este posibil ca acest lucru să se schimbe dacă va concura anul acesta, scrie BBC.
Editor : Luana Pavaluca
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News