Producția de torțe pentru Jocurile Olimpice 2024 este în toi. 11 mii de oameni vor aduce flacăra la Paris
Torțele olimpice de anul viitor sunt modelate cu măiestrie în Franța. Procesul este unul care necesită minuțiozitate și o cantitate mare de oțel special, pentru ca cele 2000 de torțe, dintre care 1500 vor fi purtate de 11 mii de oameni la Jocurile Olimpice Paris 2024, iar restul de 500 la Jocurile Paralimpice, să treacă testele și să aducă flacăra olimpică la Paris, transmite Reuters.
Este nevoie de oțelul de la aproximativ 50 de mașini de spălat pentru a face cele 2.000 de torțe necesare Jocurilor Olimpice și Paralimpice Paris 2024, dar procesul necesită un tip special de oțel și măiestrie specifică.
Șase tone de oțel au fost topite de compania de producție ArcelorMittal (cel mai mare producător de oțel din lume), partener oficial Paris 2024, înainte de a fi modelate în vaze, care au fost apoi expediate la fabrica de argintărie și tacâmuri Guy Degrenne din Normandia.
Acolo, oțelul este tăiat cu laser, sudat și asamblat de câteva zeci de muncitori care vor livra torțele până la sfârșitul lunii ianuarie, marcând sfârșitul unui proces care a durat nouă luni.
„Seamănă puțin cu copilul meu, copilul nostru”, a declarat vineri, pentru Reuters, Delphine Moulin, directorul de ceremonii al Jocurilor Paris 2024, pe fondul sunetelor de metal tăiat, îndoit, lustruit și pulverizat cu microparticule de oțel.
Rezultatul este o torță cu aspect zvelt, cu o parte ondulată care reprezintă Marea Mediterană și oceanele, care va purta flacăra olimpică din Grecia prin teritoriile franceze de peste mări.
„Ne-am dorit să fie ceva unic. Puteți vedea că este diferită de forma de obicei evazată a torței olimpice”, a adăugat Moulin.
Torța, care are 70 de centimetri înălțime și cântărește 1,5 kilograme, este rezistentă la apă și vânt, deoarece este proiectată astfel încât flacăra să reziste la un vânt susținut de 20 km/h și rafale de 60 km/h.
„A trecut și printr-un test de impact, rezistând la o cădere de trei metri”, a declarat Franck Wasilewski de la ArcelorMittal, managerul de proiect.
„Este nevoie de atât de multă atenție la detalii, mai întâi pentru a face oțelul perfect. Nu se folosește același tip de oțel pentru a face șine și pentru a face această torță", a spus președintele ArcelorMittal Franța, Eric Niedziela. „Este, de asemenea, mândria noastră să avem acest produs francez realizat cu partenerii noștri (Guy Degrenne), măiestria lor este unică.”
Aproximativ 1.500 de torțe vor fi folosite pentru ștafeta olimpică, celelalte 500 fiind destinate ștafetelor paralimpice.
Vor fi 11.000 de purtători de torțe pentru a aduce flacăra la destinația sa finală la Paris, ceea ce înseamnă că aceeași torță va fi purtată de aproape 10 persoane diferite.
„Aceasta este o opțiune sustenabilă”, a spus Moulin.
Oficialii Paris 2024 și ArcelorMittal au fost secretoși cu privire la bugetul fabricării torțelor, refuzând să ofere o estimare a costului total.
Flacăra Jocurilor Olimpice Paris 2024 va fi aprinsă pe 16 aprilie în Olympia Antică și va rămâne în țară aproximativ o săptămână înainte de o ceremonie de predare la Atena și de începerea călătoriei sale către Franța.
Jocurile Olimpice vor avea loc în perioada 26 iulie – 11 august, iar Jocurile Paralimpice se vor desfășura în perioada 28 august-8 septembrie.
Editor : M.I.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News