Directorul EURO 2024, editorial elogios despre „Generația de suflet”, publicat în The Guardian
Philipp Lahm, fost fotbalist internațional și campion mondial cu Germania în 2014, care este directorul acestei ediții a Campionatului European de Fotbal, scrie un editorial în prestigiosul cotidian The Guardian, în care are cuvinte elogioase la adresa echipei naționale a României și a felului în care s-a prezentat la Euro 2024. Fostul fundaș al lui Bayern Munchen amintește de gloria lui Hagi și descrie cum s-a schimbat fotbalul în ultimii ani, dar și cum au schimbat fotbalul și tehnologia viața noastră.
Redăm în continuare traducerea textului publicat de Philipp Lahm în The Guardian:
„Nu ne puteam dori oaspeți mai buni decât românii. Mai întâi și-au aranjat vestiarul, apoi au lăsat o scrisoare în el: «Plecăm din Germania cu sentimentul că am dat totul pentru România și suntem recunoscători pentru tot ce am trăit aici. Suntem foarte fericiți că Germania a fost scena. Fiecare meci, fiecare emoție, fiecare experiență ne-a unit și ne-a făcut să simțim magia fotbalului. A fost o onoare să facem parte din marea familie a fotbalului european».
Uefa Euro 2024 se va termina în curând, așa că este timpul pentru unn rezumat. Nu am cum să nu fiu de acord cu concluzia românilor. Înainte să plece acasă, s-au gândit de ce au fost aici. Exact pentru asta am fost noi aici: să ne adunăm, să sărbătorim, să ne deconectăm, să dăm totul, să fim de față. Nimic mai mult, nimic mai puțin.
Evenimentele sportive majore au o valoare, iar acest lucru a devenit clar în ultimele patru săptămâni. Comparațiile cu basmul din vara lui 2006 (când Germania a găzduit Campionatul Mondial - n.r.) sunt înșelătoare. Situația politică s-a schimbat. Trăim în vremuri de criză globală. În 2006 nu exista iPhone. Acest dispozitiv face din fiecare dintre posesorii săi un emițător și un receptor; ciclul informațional a devenit mult mai scurt.
Ceea ce leagă 2006 de 2024 și ceea ce se aplică întotdeauna este că impulsul a venit din participarea oamenilor. Toate cele 2,7 milioane de bilete au fost vândute, sute de mii de fani au călătorit în Germania și în total șase miliarde de oameni vor fi urmărit meciurile.
Fotbalul rămâne un creuzet, așa cum o arată imaginile de pe stadioane și din fan zone. Societatea discută inevitabil toate problemele sale în această bulă uriașă. Fotbalul ajunge direct la oameni în trei moduri.
În primul rând, sunt evenimentele sportive. Am văzut meciuri palpitante. Țări care nu au cele mai bune condiții au fost capabile să se prezinte și să se afirme pentru că au format o unitate cu fanii lor. România a supraviețuit unui tur preliminar pentru prima dată de la cele mai bune vremuri cu unicul Gheorghe Hagi, acum mai bine de două decenii.
Franța, Spania, Anglia și Olanda, națiuni care au mai câștigat un titlu, au ajuns în semifinale. Ele sunt conduse de patru personalități care lucrează în organizația lor de ani de zile, care au trebuit să se târguiască pe detaliile cruciale și să facă față atât victoriilor, cât și înfrângerilor. Aceasta este sustenabilitate socială.
Echipele lui Didier Deschamps, Luis de la Fuente, Gareth Southgate și Ronald Koeman au caracter. Cu Spania, în special, se poate recunoaște o perspectivă asupra modului în care echipa va juca în anii următori.
În al doilea rând, vorbim de familiarizarea cu regulile. În Germania, mulți încă vorbesc despre o posibilă decizie greșită a arbitrilor. În sferturile de finală, spaniolul Marc Cucurella a blocat mingea cu mâna stângă. Nu a existat niciun fluier, arbitrul asistent video nu s-a implicat. Această fază va fi dezbătută pentru totdeauna.
Puteți spune întotdeauna ce este corect? Nu, există opinii diferite. Dacă a fost o decizie proastă împotriva Spaniei, atunci și penalty-ul împotriva Danemarcei când a apărut cipul a fost tot o decizie proastă. Așa că nu va exista niciodată dreptate absolută în fotbal, la fel ca în politică și în viață, în general. Ca european rezilient, trebuie să te obișnuiești cu acest lucru.
În al treilea rând, fotbalul reflectă dezbaterile sociale. Europa este în căutarea unui nou sens în aceste vremuri, care implică mai mult autoconservare. Este vorba despre salvgardarea standardului nostru ridicat de viață și a statului nostru de drept. Acest lucru schimbă și comportamentul protagoniștilor din fotbal.
În timpul turneului, Kylian Mbappé le-a cerut de două ori compatrioților săi să nu voteze pentru extrema dreaptă. El a dat dovadă de curaj civic și și-a asumat responsabilitatea politică. Aproape nicio personalitate publică nu poate evita această cerință astăzi.
Situația era diferită atunci când eram activ. Când am vorbit despre situația drepturilor omului din Ucraina într-o revistă germană, înainte de Campionatul European din 2012, am fost criticat dur de președintele de atunci al Uefa, Michel Platini.
Multe lucruri sunt exprimate în fotbal. Ceea ce se întâmplă în arenă și pe drum are o funcție în societățile noastre. O parte din sport constă în exprimarea emoțiilor. Comunități uriașe din toate cele 24 de țări participante și-au sărbătorit exuberant echipele în Germania, mărșăluind fericite și îmbrăcate elegant prin centrul orașelor. România a jucat de două ori în orașul meu natal, Munchen, iar atmosfera a fost gigantică.
Fotbalul este o descărcare. Oamenii nu sunt doar raționali, ei au multe de procesat din viața de zi cu zi. Unde altundeva se cântă și se plânge atât de mult? Au existat și tonuri discordante. Unele au fost aproape suportabile. În cazul salutului lupului naționalist turc, în schimb, factorii de decizie ai Uefa au impus o sancțiune.
Escaladarea este posibilă, dar are loc într-o manieră ordonată și este reglementată. Cadrul juridic oferă tuturor posibilitatea de a se dezvolta, dar nu fără limite. În astfel de dispute, noi, în Europa, ne definim terenul comun. Fotbalul este un mijloc pentru atingerea unui scop.
Am un trecut fotbalistic, așa că m-am considerat potrivit pentru rolul de director de turneu. Am văzut-o ca pe o sarcină plăcută, care îmi făcea plăcere. Pionierii fotbalului au avut în vedere înțelegerea internațională și drepturile omului. Nimic nu s-a schimbat în această privință, motiv pentru care m-am orientat după ei.
Este întotdeauna important să stabilim aceste obiective, atât la scară mică, cât și la scară mare. Jocurile Olimpice de la Paris sunt următoarea oportunitate. Fiecare turneu de fotbal pentru copii din clubul din sat are acum un nou scop.
Acum că mandatul meu se apropie de sfârșit, după șase ani intensivi și patru săptămâni foarte intense, multe lucruri mi-au devenit mai clare. Pentru a ne adapta la vremurile în schimbare, avem nevoie de oameni credibili care să se angajeze față de instituții influente. Cele două trebuie să se unească.
A da vina pe instituții, așa cum a devenit regula, este prea ușor. Căutarea vinovaților și recurgerea la resentimente este o abordare greșită. Lumea este complexă. Eu și colega mea de campanie, Celia Sasic, am întâlnit oameni din politică, poliție, pompieri, cluburi de fotbal, DFB (Federația Germană de Fotbal) și Uefa care sunt dedicați unei cauze de ani de zile. Asta mă impresionează. Acum trebuie să lucrăm cu toții la asta - este datoria fiecăruia.”
Editor : B.P.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News