Live

Gimnasta americană Jordan Chiles nu se lasă: a depus recurs la Curtea Supremă a Elveției pentru a-și recăpăta medalia de bronz de la JO

Data publicării:
Jordan Chiles. Sursă foto: Profimedia

Jordan Chiles, gimnasta americană a cărei medalie de bronz la Jocurile Olimpice de luna trecută a fost retrasă din cauza unui detaliu tehnic, a depus luni un recurs la Curtea Supremă a Elveției, în efortul său continuu de a-și recupera locul al treilea și medalia râvnită, informează The Washington Post. Românca Ana Maria Bărbosu s-a clasat iniţial pe locul al treilea, cu 13,700 puncte, dar a fost retrogradată pe poziţia a patra după ce echipa SUA a depus o contestaţie la scurt timp după ce Chiles şi-a încheiat exerciţiul, ceea ce a dus la creşterea notei americancei de la 13,666 la 13,766, suficient pentru ca aceasta să urce de pe locul 5 pe 3 şi să o depăşească astfel pe reprezentanta ţării noastre.

După ce a primit inițial medalia de bronz în finala feminină la sol, medalia lui Chiles a fost revocată după ce Tribunalul de Arbitraj Sportiv, un organism mondial cu sediul în Elveția care soluționează litigiile sportive, a decis că o anchetă privind scorul lui Chiles în timpul probei - care i-a mărit nota cu o zecime și a dus-o pe locul al treilea - nu a fost făcută înainte de termenul limită de un minut. Rezultatele competiției au fost modificate retroactiv, iar Comitetul Internațional Olimpic a acordat medalia de bronz româncei Ana Barbosu.

România a adus cazul în faţa TAS, care a decis ca Chiles să primească nota iniţială, pe motiv că SUA a trimis contestaţia sa după termenul limită de un minut şi, în consecinţă, aceasta trebuie anulată.

Ulterior, Federaţia Internaţională de Gimnastică (FIG) a precizat că va respecta decizia TAS de acorda medalia de bronz Anei Bărbosu, iar CIO a anunţat la rândul său că acceptă "modificarea clasamentului de către FIG" şi va "realoca medalia de bronz" gimnastei române, ceea ce s-a întâmplat.

Ulterior, USA Gymnastics a informat că a trimis "o scrisoare şi dovezi video la Tribunalul de Arbitraj Sportiv care stabilesc în mod concludent că solicitarea antrenoarei Cecile Landi de a depune o contestaţie a fost făcută la 47 de secunde după publicarea notei".

Organismul american a declarat că solicită revizuirea hotărârii TAS şi acordarea medaliei de bronz gimnastei Jordan Chiles, pe baza noilor dovezi.

Oficialii americani au ridicat probleme procedurale cu privire la audierea care a condus la această decizie, calificând-o drept „grăbită”. TAS nu a notificat oficial USA Gymnastics cu privire la apelul României timp de câteva zile și nu a luat legătura cu Comitetul Olimpic și Paralimpic al SUA decât cu o zi înainte de audierea din 10 august - o întârziere care ar putea consolida speranțele lui Chiles de a face apel cu succes în fața instanței elvețiene.

La o zi după decizia TAS, USA Gymnastics a declarat că a prezentat instanței noi dovezi. USA Gymnastics susține că această înregistrare video nepublicată arată că Landi și-a exprimat verbal intenția de a acționa înainte de termenul limită. Dar USA Gymnastics a declarat că i s-a spus că TAS nu va reconsidera o hotărâre anterioară, forțând organismul de conducere să continue acțiunea în instanța elvețiană.

 

Editor : Marina Constantinoiu

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Crimă șocantă. O finalistă la Miss Elveția a fost sugrumată, dezmembrată și pasată în blender de soțul ei

Trei atentate au fost dejucate în timpul Jocurilor Olimpice și Paralimpice din Franța: cinci inculpați, printre care și un minor

Klaus Iohannis, gafă în discursul de la întâlnirea cu sportivii români medaliați la Jocurile Olimpice

Medaliații la Jocurile Olimpice și Paralimpice vor fi decorați miercuri de președintele Klaus Iohannis

Partenerii noștri