Live

Mama regelui Mihai, singura suverană a României înmormântată în afara ţării

Data actualizării: Data publicării:
Regele Mihai și regina-mamă

Odată cu înhumarea regelui Mihai în necropola regală de la Curtea de Argeş, mama sa regina Elena a rămas singura suverană a României înmormântată în afara ţării.

Puţini ştiu că regina Elena i-a fost alături fiului ei în momente-cheie din istoria noastră, cum ar fi întoarcerea armelor împotriva Germaniei naziste în 1944 şi abdicarea forţată a suveranului în 1947. Mai mult, cea de-a treia regină a românilor a primit recunoştinţa statului Israel pentru că a salvat vieţile multor evrei din România în timpul războiului.

Elena, născută principesă de Grecia şi Danemarca, a devenit şi principesă a României în 1921, când s-a căsătorit cu principele-moştenitor Carol. În acelaşi an venea pe lume Mihai, singurul copil al cuplului. Relaţia dintre Elena şi Carol s-a deteriorat rapid din cauza amantei lui Carol. După renunţarea acestuia la tron, Elena a divorţat. În 1927, când Mihai a devenit rege la nici 6 ani, Elena a primit titlul de principesă-mamă. Trei ani cât a durat regenţa, Elena a participat la toate ceremoniile alături de fiul său, copilul-rege şi de bunica acestuia, regina Maria. În 1930 lucrurile s-au schimbat însă radical, după ce Carol al II-lea s-a întors brusc în România şi l-a detronat pe fiul său. Pentru Elena au început şicanele şi umilinţele. Într-un final, a fost obligată să plece din România. Refugiată la Fiesole, lângă Florenţa, şi-a creat propriul paradis, unde îl primea de două ori pe an, pentru că atât avea voie, pe fiul său Mihai.

„Aceşti trandafiri sunt speciali, îmi spuneau proprietarii actuali. Ei au cel mai puternic şi mai frumos miros din toată grădina şi au fost plantaţi în onoarea regelui Mihai de către regina Elena”, transmite Sergiu Balaban, corespondent Digi24.

Căldura şi bunătatea reginei alungate îi asigură şi acum, după 80 de ani, respectul localnicilor din Fiesole.

Anna Ravoni - primar Fiesole: „Regina a fost foarte iubită aici, mai ales în acea perioadă. Toți intelectualii străini care ajungeau aici la Fiesole, frecventau Vila Sparta”.

În septembrie 1940, Carol al II-lea a fost obligat de mareşalul Antonescu să abdice, iar Mihai a devenit rege pentru a doua oară. Elena a primit titlul de regină-mamă şi a avut parte de o întoarcere triumfală. A devenit şi principalul consilier al regelui, în condiţiile în care mareşalul încerca să izoleze cât mai mult cu putinţă familia regală.

În timpul războiului Regina Elena a transformat o aripă a palatului regal în spital pentru soldaţii răniţi pe front. După ce comuniştii l-au obligat pe regele Mihai să abdice în 1947 l-a urmat în exil. A revenit la vila sa de lângă Florenţa. Aici şi-au petrecut multe vacanţe nepoatele ei, cele cincii fiice ale regelui Mihai. Nevoia de bani şi sănătatea tot mai şubredă au obligat-o să vândă vila şi să se mute în casa regelui la Versoix, unde a şi murit. A fost înmormntată la Lausanne.

„Aici este înmormântată mama regelui Mihai, singura regină a României înmormântată în afara ţării. Casa Regală are însă în plan aducerea osemintelor în ţară şi reînhumarea ei în necropola regală de la Curtea de Argeş”, transmite Sebastian Perju, corespondent Digi24.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Regina-mamă Elena va fi înmormântată astăzi la Curtea de Argeș. Toți regii și toate reginele României sunt acum împreună

După trei exiluri, unul mai dureros decât altul, Elena a murit în Elveția. Astăzi, Regina-Mamă se întoarce în țară

Klaus Iohannis: Repatrierea Reginei-Mamă Elena a României reprezintă un act de dreptate istorică, un demers necesar

Moment istoric. Regina-mamă Elena a României, adusă în România, pentru a fi înhumată la Mănăstirea Curtea de Argeș

Partenerii noștri