Live

VIDEO NASA a lansat prima misiune de apărare planetară. Un vehicul spațial se va ciocni de un asteroid pentru a-i schimba direcția

Data actualizării: Data publicării:
Misiunea DART este prima dedicată încercării de a devia un asteroid de la traiectoria care ar putea duce la un impact cu Terra. Foto: NASA.gov

NASA a lansat miercuri dimineața prima sa misiune de apărare contra unui asteroid. Este un test care ne va arăta cum putem salva planeta de o lovitură potenţial devastatoare. Misiunea DART este prima dedicată încercării de a devia un asteroid de la traiectoria care ar putea duce la un impact.

Vehicului spaţial este purtat pe orbită de o rachetă Falcon 9 construită de SpaceX. Lansarea a avut loc la o bază a forţelor spaţiale americane din California.

Misiunea DART este prima dedicată încercării de a devia un asteroid de la traiectoria care ar putea duce la un impact cu Terra. DART se va ciocni în mod intenţionat de ţintă, care de această dată nu reprezintă nicio ameninţare pentru Pământ, pentru a-i schimba viteza şi traiectoria cu 1%.

Ţinta este un sistem de doi asteroizi aflaţi în apropierea Pământului. Cel mai mare se numeşte Didymos şi are diametrul de 780 de metri. În jurul lui orbitează Dimorphos, care are 160 de metri. Ulterior, echipa de cercetători va analiza rezultatele şi va evalua eficienţa unei astfel de abordări.

Oamenii de știință estimează că cel mai mare dintre asteroizi va fi lovit în momentul în care va fi cel mai aproape de Pământ, la aproximativ 10 milioane de km distanţă, undeva între 26 septembrie şi 1 octombrie anul viitor. Cu 10 zile înainte de coliziune, un mini-satelit se va desprinde de vehiculul spaţial şi va transmite imaginile înapoi de Pământ.

Oamenii de știință au identificat aproximativ 750.000 de asteroizi până acum, din fericire, mulți dintre ei rămân foarte departe de Pământ. NASA nu a identificat niciun asteroid care ar putea să se ciocnească cu planeta noastră în viitorul apropiat. Totuşi, cercetătorii estimează că doar 40% dintre obiectele mai mari de 140 de metri au fost descoperite până acum.

Editor : M.B.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

Cum a reacționat românul trecut pe la Inter și Milan când a aflat cu ce se ocupă soția lui: ”Nu este nimic greșit”

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Moment istoric: sonda Parker va „atinge” Soarele, la cea mai mică distanță de până acum

NASA amână din nou întoarcerea pe Pământ a celor doi astronauți blocați în spațiu. De ce misiunea de o săptămână ajunge la nouă luni

Pe cine a ales Donald Trump la conducerea NASA: „În mod inevitabil, va exista o economie spaţială înfloritoare”

„Orașul de sub gheață”: O misiune NASA a dezvăluit o bază militară secretă ascunsă în calota glaciară din Groenlanda

Partenerii noștri