Live

SpaceX plănuiește lansarea a cinci misiuni spre Marte, fără echipaj uman, în următorii doi ani, folosind racheta reutilizabilă Starship

Data actualizării: Data publicării:
Cel mai greu și mai puternic lansator spașial din istorie: Starship, construit de SpaceX. Foto: Shutterstock

SpaceX intenționează să lanseze în jur ce cinci misiuni fără echipaj către Marte în doi ani, folosind lansatorul său reutilizabil Starship, a anunțat  Elon Musk, șeful companiei, duminică, într-o postare pe X, scrie Reuters.

„Dacă toate acestea ajung pe suprafața planetei în siguranță, atunci misiunile cu echipaj sunt posibile în patru ani”, a spus el, adăugând că, în cazul oricăror probleme, misiunile cu echipaj vor fi amânate cu încă doi ani.

„Indiferent ce se întâmplă cu succesul amartizării (atingerea suprafeței planetei Marte, n.r.), SpaceX va crește exponențial numărul de nave spațiale care călătoresc spre Marte cu fiecare oportunitate de tranzit”, a declarat fondatorul SpaceX.

Musk a menționat lansarea Starships fără echipaj către Marte la începutul acestei luni într-o postare, spunând că „primele Starships către Marte vor fi lansate peste 2 ani, când se va deschide următoarea fereastră de transfer Pământ-Marte” (perioadele în care se poate face transferul unui vehicul de pe orbita Terrei pe orbita lui Marte apar la o distanță de 26 de luni, n.r.).

Starship este un vehicul de lansare în spațiu cu două etaje sau în două etape, complet reutilizabil și cu capacitate de încărcare foarte mare, dezvoltat de către SpaceX. Este cel mai greu și mai puternic astfel de vehicul lansat vreodată. Ansamblul Starship are două părți sau etaje: acceleratorul sau racheta booster „Super Heavy” și nava spațială propriu-zisă, Starship. Ambele folosesc un tip de motor, Raptor, care merge cu metan și oxigen lichid și este primul astfel de propulsor produs în serie.

Anunțul lui Elon Musk vine la mai multe zile după ce, tot într-o postare pe X, a declarat că misiunile cu echipaj uman pe Marte nu vor avea loc dacă americanii o vor alege pe Kamala Harris drept președinte.

Editor : B.E.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

FOTO ”Marele trădător al Ucrainei”, gest care a produs revoltă la Kiev: ”Ești un câine rus! Ține minte, părinții tăi locuiesc aici”

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Sateliții lui Elon Musk blochează observarea Universului. Astronom: „Trebuie să facem ceva și trebuie să facem asta repede”

Autoritățile americane cer sancționarea lui Elon Musk în dosarul preluării Twitter. „Miroase a joc”

Kadîrov îl acuză pe Elon Musk că i-a dezactivat vehiculul Tesla Cybertruck: „Nu este frumos din partea lui”

Angajații de la Tesla, SpaceX şi X donează pentru Kamala Harris, în timp ce Elon Musk îl sprijină pe Donald Trump

Partenerii noștri