Live

Ploaia anuală de stele căzătoare Draconidele atinge punctul maxim în noaptea de marți

Data actualizării: Data publicării:
Foto: Profimedia

Ploaia anuală de meteori Draconidele este vizibilă în acest an până la 10 octombrie în emisfera nordică și va atinge punctul maxim în seara zilei de 8 octombrie, scrie BBC.

Meteorii, care sunt denumiți popular stele căzătoare, vor apărea ca dungi de lumină pe cerul de seară.

Ploile de meteoriți au loc atunci când Pământul trece prin resturile unei comete sau ale unui asteroid. Resturile, de obicei bucăți de rocă sau gheață, lovesc atmosfera Pământului și ard din cauza frecării, trimițând dungi luminoase pe cerul nopții.

Calitatea spectacolului se măsoară de obicei în funcție de numărul de meteori vizibili în fiecare oră. Vestea mai puțin bună este că în 2024 numărul „stelelor căzătoare” ar putea fi de cinci ori mai puțin impresionantă, dar vestea bună este că cerul nostru va fi destul de întunecat, cu un prim sfert de lună care va apune devreme în seară.

Meteorii provin din resturile cometei 21P/Giacobini-Zinner, cu radiantul în constelația Draco (de unde și numele).

Cum pot urmări Draconidele?

Dacă vremea permite, Draconidele vor putea fi văzute cel mai bine seara, când constelația Draco (Dragonul) este sus pe cerul nordic.

Găsește un loc întunecat, departe de luminile orașului, și lasă-ți ochii aproximativ 15 minute să se adapteze la întuneric. Priviți spre nord - nu veți avea nevoie de binoclu sau telescop, deoarece ploaia va fi vizibilă cu ochiul liber.

Și dacă o ratați? Ei bine, nu mai trebuie să așteptați mult până la următoarea ploaie - Orionidele sunt programate să ne încânte cerul pe 21 și 22 octombrie.

 

Editor : S.S.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

45 de milioane de vizualizări: ”o imagine cât o mie de cuvinte” cu soția lui Conor Mcgregor, după ce a fost condamnat pentru viol

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Leonidele, o nouă ploaie de meteori în noiembrie 2024. Când se poate observa pe cer fenomenul astronomic

În această noapte se poate observa pe cer ploaia de meteori. Fenomenul astronomic Orionidele 2024 este vizibil și în România

Orionidele 2024. Fenomen astronomic vizibil și la noi. De unde se pot observa meteori strălucitori, potrivit astronomilor

Spectacol pe cer. Când se va vedea „Superluna Albastră”, cea mai strălucitoare lună plină din 2024

Partenerii noștri