Un arhipelag din Pacific a declarat stare de urgență climatică. Statul are un plan de 1,2 miliarde de dolari pentru a atenua efectele
Arhipelagul Vanuatu a declarat de curând stare de urgenţă climatică şi a anunţat un plan de 1,2 miliarde de dolari pentru a atenua consecinţele schimbărilor climatice. Acolo locuiesc peste 300 de mii de oameni, care au de-a face frecvent cu cicloane puternice sau secetă accentuată. Climatologii români atrag atenția că nu doar zona Pacificului este lovită de fenomene meteorologice extreme, ci întreaga planetă trăiește într-o stare de urgență climatică și dacă nu vom lua măsuri urgente pentru reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră, întreaga omenire va avea de suferit.
„Mulțumim cerului”. Speranță în agricultură după seceta din ultimii ani
Recoltă record la cartoful dulce, cultivat în sudul României
Sezonul pepenilor s-a prelungit, în special în vestul țării
Seceta a afectat producția de castane românești
Secetă și inundații în România. Când vor ajunge debitele râurilor aproape de valori normale
Seceta face prăpăd în mai multe zone din țară
Insulele grecești, lovite de o nouă criză
Fechet: Sudul României riscă să se transforme într-o adevărată Sahara: „În fiecare an pierdem 1000 de hectare de teren arabil”
În Europa a fost mai cald decât în Sahara
Roxana Bojariu, climatolog: „Trăim într-o urgență climatică, într-o criză climatică în desfășurare. În cazul acelui arhipelag din zona Pacificului, avem de-a face și cu creșterea nivelului Oceanului Planetar.
Această creștere amplificată a nivelului Oceanului Planetar e în mare parte datorată acțiunilor umane, care prin creșterea concentrației gazelor cu efect de seră determină efecte multiple, încălzirea atmosferei, a Oceanului, dar și acidifierea Oceanului dar și ridicarea nivelului oceanului Planetar cu impact asupra coastelor, unde sunt orașe, localități, dar si asupra micilor insule. De unde și nevoia de a declara aceste stări de urgență climatică.
Dar stare de urgență climatică a fost declarată și de Marea Britanie și de Canada și de UE, tocmai pentru că avem de-a face cu un fenomen care deja este în desfășurare”.
Editor : A.C.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News