Live

Specialist în fenomene extreme: În România, decesele cauzate de temperaturile ridicate au crescut cu 25%

Data publicării:
Numărul zilelor extrem de călduroase, în care temperatura atinge 50 de grade Celsius, aproape s-a dublat în ultimele trei decenii. Foto: GettyImages

Numărul zilelor extrem de călduroase, în care temperatura atinge 50 de grade Celsius, aproape s-a dublat în ultimele trei decenii, potrivit unei analize făcute de BBC. În plus, astfel de maxime termice se înregistrează acum în mai multe zone ale lumii decât înainte. Între 1980 și 2009, temperaturile au trecut de 50 de grade Celsius, în medie, în aproximativ 14 zile din an. Între 2010 şi 2019, s-au înregistrat în 26 de zile pe an. După o vară în care în Europa şi Canada mercurul termometrelor a urcat spre 48-49 de grade, climatologii avertizează că în curând ar putea trece şi de 50.

Bogdan Antonescu, expert în fenomene meteo extreme: Ne confruntăm cu aceste valuri de căldură pentru că am pus dioxid de carbon și alte gaze cu efect de seră în atmosferă, și în felul acesta am crescut temperatura medie globală.

Este normal ca atunci când ai o creștere cu 1,1 grade, cum avem în prezent, tot ce înseamnă temperaturi extreme să apară mai frecvent.

Valurile de căldură sau situațiile cu temperaturi extreme vor fi din ce în ce mai frecvente în viitor. Sunt deja mai fecvente, mai intense și ne așteptăm ca în viitor să fie și mai frecvente. Ca să dau un exemplu, un eveniment care apărea o dată la zece ani, perioada 1850 – 1900, o să apară de nouă ori mai mult în cazul în care avem o creștere a temperaturii medii globale cu 4 grade Celsius, ceea ce este foarte mult, sau de o creștere de 3 ori, 4 ori mai mult pentru o creștere pe care o avem în prezent.

Avem deja din ce în ce mai multe zile în care sunt doborâte recorduri.

Problema cea mai mare cu valurile de căldură și cu temperaturile extreme este că ele au efect direct asupra sănătății. Un studiu arată că la nivel global a crescut cu 37% numărul de decese cauzate de căldură.

„Nu vom mai asista la ierni ca și până acum”

În România, cazurile în care avem decese cauzate de temperaturile ridicate au crescut cu 25%. Deci 25% mai multe decese cauzate de schimbările climatice. Asta înseamnă 100 de decese în București, undeva între 10, 12 decese în Iași, Cluj sau Timișoara.

Nu numai că temperatura extremă are un efect asupra sănătății noastre, afectează și ecosistemele. Lucrurile sunt complexe.

Acest fenomen poate fi stopat. În ciuda faptului că raportul ONU precizează că avem „codu roșu” pentru umanitate, încă mai putem face ceva. Dacă vorbim de temperaturile extreme, lucrurile sunt relativ simple. Trebuie să reducem concentrația gazelor cu efect de seră din atmosferă.

Vom avea mai multe zile cu temperaturi ridicate, 40-50 de grade, și va scădea numărul zilelor cu valuri de frig sau temperaaturi extreme negative. Practic nu vom mai asista la ierni ca și până acum, dar asta nu exclude ca în anumite regiuni să avem căderi masive de zăpadă sau frig. Dar trendul la nivel global este că numărul zilelor cu frig extrem să scadă și să crească cel al zilelor cu temperaturi extreme ridicate.

Editor : L.C.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Cel puţin 34 de morţi în Mozambic din cauza ciclonului Chido: pagube majore și apeluri la ajutor internațional

România, pe lista țărilor unde s-au înregistrat morți din cauza evenimentelor meteo extreme amplificate de schimbările climatice

MAE: Cod roșu de fenomene meteo extreme pentru provincia spaniolă Castellon. Recomandări pentru cetățeni

Omenirea rămâne fără resurse. Urmează crize alimentare, conflicte și dezastre naturale, avertizează specialiștii în biodiversitate

Partenerii noștri