Exclusiv Raed Arafat: Suntem în miezul unor schimbări radicale de climă. Este o nouă normalitate cu furtuni, caniculă, poate tornade
Raed Arafat a spus vineri seara, în exclusivitate la emisiunea LIVE de la Digi24, cu Alexandru Rotaru, că „suntem în miezul unor schimbări radicale de climă”. „Mergem spre o nouă normalitate, care înseamnă fenomene extreme - canicule, furtuni, poate tornade, care au mai apărut, și alte fenomene, inundații”, a afirmat șeful DSU.
Internetul s-a umplut de glume despre ciclonul care n-a mai fost
Pericol în localitățile de lângă Dunăre. Arafat, avertisment înainte de viitură: Oamenii să se pregătească dacă e nevoie de evacuare
Urmează două zile cu temperaturi de peste 30 de grade
Cel mai mare incendiu din România, din ultimii ani. Localnic: „Vântul l-a tras încoace, dintr-o dată s-au alarmat oamenii, pompierii”
„Mi-a distrus tot”. Oamenii sunt grav afectați de urmările furtunilor din județul Constanța
Litoralul, afectat de furtuni puternice. Inundații în mai multe stațiuni
"Cuptoare pe roți". Canicula, un calvar pentru călătorii din Timișoara care circulă cu autobuzele și tramvaiele vechi
Toată țara este sub avertizări de caniculă
Specialist în fenomene meteo extreme, despre cel mai „negru scenariu” pentru clima din România
Raed Arafat, secretar de stat, șeful DSU: Din păcate, chiar dacă multă lume mai are dubii, eu spun că suntem în miezul unor schimbări radicale de climă, și în modul în care se manifestă sezonul de vară, sezonul de iarnă, sezonul de toamnă, de primăvară.
Deci vara, în fiecare an avem recorduri față de cel anterior. Am început să avem record fața de era pre-industrială, acum avem record față de anul 2023. Anul ăsta e mai cald decât 2023. Să vedem anul următor.
Din păcate, mergem spre o nouă normalitate, care înseamnă fenomene extreme - canicule, furtuni, poate tornade, care au mai apărut, și alte fenomene, inundații. Poate iarna să avem temperaturi extrem de scăzute, cum s-a întâmplat anul ăsta în Suedia.
Așa că, perioada de schimbări climatice și încălzirea globală nu înseamnă numai temperaturi mari. Pot să fie și temperaturi foarte scăzute iarna.
Va trebui să ne adaptăm și în modul în care trăim în natura pe care noi am „stricat-o” într-o formă sau alta, și încercăm să reparăm situația. Dar reparația va dura foarte mult. Toate măsurile care se iau acum, abia dacă reușim să oprim procesul încălzirii globale, care nu așa de repede se întâmplă, și are nevoie de mulți ani ca să se oprească, și după care să mai vorbim pentru următoarele generații de reversarea acestui fenomen care va fi extrem de greu și va dura foarte mulți ani.
Editor : Liviu Cojan
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News