Live

„Pot peștii să simtă durere?” Cruzimea extremă la o pescărie ar putea duce la deschiderea primului caz împotriva abuzului față de pești

Data actualizării: Data publicării:
Fotografie dintr-o captură video arătând abuzurile la care sunt supuși peștii la o pescărie de somoni din Scoția. Compania neagă acuzațiile Foto: Profimedia Images

O nouă investigație a unei organizații pentru protejarea animalelor aduce în lumină situația gravă a pescăriilor și abuzurile groaznice la care sunt supuse animalele acvatice înainte de a fi sacrificate, relatează NBC.

Un investigator de la organizația „Animal Equality” pentru drepturile animalelor, s-a angajat sub acoperire la un abator, însă unul ceva mai neobișnuit – nu de porci, vaci sau pui ci de pește și alte animale acvatice.

De-a lungul a cinci săptămâni, începând din prima săptămână a lunii august, investigatorul a lucrat la o fermă de somni din centrul statului american Mississippi. Acolo, el a documentat felul în care sunt tratate animalele, cu o cruzime ieșită din comun – peștii sunt aruncați pe o bandă rulantă unde sunt lăsați să se sufoce în timp ce lucrătorii sunt în pauză.

El a reușit să obțină inclusiv imagini video cu țestoase și alte tipuri de animale marine și pești care sunt lăsați în găleți fără apă pentru perioade lungi de timp înainte de a fi tocați de vii într-un aparat industrial.

Investigația reprezintă un nou efort în încercarea de a găsi modalități mai umane de a trata animalele ce urmează să fie sacrificate.

„Dacă un porc ar fi ucis în acest fel, abatorul respectiv ar fi închis imediat”, spune Sean Thomas, director international pentru investigații la Animal Equality. În urmă cu peste 50 de ani, SUA a instituit reguli clare pentru a reduce suferința animalelor în abatoare, însă legile se referă aproape explicit la porci, vaci sau capre.

Peștii au fost, în mod tradițional, văzuți altfel. Recent, însă, mai multe cercetări au respins teoriile mai vechi conform cărora, peștii, spre deosebire de mamifere, nu au simțire. Noile cercetări susțin chiar contrariul – avem date care arată că peștii pot simți durere.

O astfel de concluzie ar avea implicații serioase pentru pescăriile din Statele Unite și ridică o serie de întrebări – ar trebui oamenii să fie trași la răspundere pentru abuzuri comise împotriva peștilor și care ar trebui să fie standardul legal.

Legile care reglementează cruzimea față de animale sunt diferite de la stat la stat – unele sunt explicite cu privire la animalele care fac obiectvul legii, altele sunt mai deschise interpretărilor. Experții spun că legile din Mississippi nu exclud peștii, însă să convingi un procuror să deschidă un caz pentru abuzuri la adrea peștilor este o altă problemă.

Animal Equality, de exemplu, a trimis un email procurorului din Yazoo County, acolo unde se află această pescărie, în care a detaliat situația și a cerut să fie luate măsuri.

„Nu mă interesează această problemă”, a fost răspunsul oficialului. Experții în drept spun, însă, că pe baza legislației din Mississippi, procurorul ar fi putut avea un fundament legal pe care să deschidă un astfel de caz.

Argumentul științific

Lynne Sneddon, cercetătoare în biologie la Universitatea din Gothenburg din Suedia, și-a concentrat eforturile pe problema durerii la pești și a încercat să afle dacă aceste animale într-adevăr pot simți durere. Cercetarea ei se întinde deja pe mai mult de două decenii.

Problema aici este dacă peștii au un sistem nervos suficient de capabil să detecteze durere. „Răspunsul la această întrebare este «Da». Aceste informații din stimuli nervoși ajung la creier”, spune ea.

Cercetările sale au arătat că peștii, atunci când sunt în stare de panică și constrângere se opresc din activități de bază cum ar fi hrănirea. Ea a descoperit și că peștii care primesc calmante și analgezice revin la comportamentul normal după ce le este calmată durerea.

Într-un alt studiu, s-a observat că peștii încearcă să-și calmeze durerea prin frecare, așa cum un om ar încerca să-și calmeze durerea de la un deget lovit. 

„Avem o mulțime de dovezi că peștii sunt animale cu simț. Nu este niciun motiv pentru care să-i tratăm altfel decât pe mamifere”, a adăugat ea.

Nu toți cercetătorii sunt convinși, totuși. Un studiu din 2013 a concluzionat că, deși corpurile peștilor pot răspunde la stimuli de dureri, ei nu au suficientă complexitate neurologică pentru a trece prin senzația conștientă de durere.

Ideea că peștii sunt ființe sezoriale, însă, a început să devină mai prevalentă în afara cercetărilor științifice, iar în 2013, Asociația Medicală Veterinară Americană a publicat noi ghiduri de instrucțiuni pentru eutanasierea animalelor, facând trimitere la concluziile unui articol care arăta că peștii pot simți durere:

„Cunoașterea acumulată până acum susține ideea că peștilor ar trebuie să le fie acordate aceleași considerații, atunci când vine vorba de durere, precum vertebratelor terestre”.

Peștii nu sunt protejați explicit de o lege federală din 1958 care prevede sacrificarea porcilor, vacilor și altor animale de abator fără a fi supuse la suferințe inutile. Fermele de somni sunt inspectate de Departamentul Agriculturii din guvern, însă doar pentru asigurarea normelor sanitare.

 

Editor : Adrian Dumitru

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

Decizia e la UEFA! Ce se întâmplă după ce Dan Șucu a devenit finanțator în Italia și a cumpărat-o pe Genoa

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Cât de real e că animalele prezic cutremurele. Cercetătorii încep un studiu pe capre și câini monitorizați din spațiu

Premieră în România: Luciul apei Mării Negre a fost scos la licitație pentru ferme piscicole. Cât costă să închiriezi un metru pătrat

Omenirea rămâne fără resurse. Urmează crize alimentare, conflicte și dezastre naturale, avertizează specialiștii în biodiversitate

Singura grădină zoologică din țară unde vizitatorii pot admira Panda roșu, o specie pe cale de dispariție

Partenerii noștri