Live

Plasticul din "Marea Insulă de Gunoaie din Pacific", adunat cu un uriaş dispozitiv plutitor folosit în premieră

Data actualizării: Data publicării:
FOTO: https://theoceancleanup.com

O navă care tractează un uriaş dispozitiv plutitor, creat pentru a curăţa oceanele de acumulările de deşeuri plastice, a colectat pentru prima dată reziduuri din plastic în Oceanul Pacific, a anunţat fondatorul acestui proiect ecologist, citat de AFP.

Nava a părăsit oraşul San Francisco la începutul lunii septembrie pentru a efectua un test, înainte de a se îndrepta spre "continentul de plastic" din Pacific.

Proiectul, coordonat de Ocean Cleanup, un ONG olandez, şi-a fixat obiectivul de a colecta în următorii cinci ani şi jumătate din "Marea Insulă de Gunoaie din Pacific (Great Pacific Garbage Patch - GPGP)", o veritabilă pubelă plutitoare, de trei ori mai mare decât suprafaţa Franţei, aflată la jumătatea distanţei dintre California şi Hawaii.

"Astăzi (2 octombrie, n.r.), vă anunţăm că sistemul nostru de curăţare din marea zonă de deşeuri din Pacific a colectat plastic pentru prima dată", a declarat Boyan Slat, CEO-ul şi fondatorul Ocean Cleanup, într-o conferinţă de presă organizată la Rotterdam.

"Este pentru prima dată când cineva recuperează plastic provenit din acea zonă", a adăugat tânărul olandez în vârstă de 25 de ani.

"Credem că putem cu adevărat să curăţăm oceanele", a adăugat el.

Sistemul de curăţare, imaginat de Boyan Slat în următ cu şapte ani, se afla în etapa de testare de aproximativ un an. Anumiţi oameni de ştiinţă au formulat însă mai multe dubii legate de eficienţa sistemului.

Nava tractează un echipament denumit System 001, conceput pentru a aduna plasticul ce pluteşte la suprafaţa oceanelor, pentru a putea apoi să îl scoată din apă şi să îl recicleze.

Tehnologia Ocean Cleanup constă într-un flotor de 600 de metri lungime, aflat la suprafaţa apei, şi o sită scufundată la adâncimea de trei metri. Flotorul asigură flotabilitatea sistemului şi împiedică plasticul să "evadeze" pe deasupra sa, în timp ce sita împiedică deşeurile să scape pe dedesubt, au explicat reprezentanţii Ocean Cleanup pe site-ul proiectului.

Sursa: Agerpres

Redactare G.M.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Amendă uriașă: 45.000 de lei pentru un timișorean care a dat foc deșeurilor în spatele curții

Descoperire în Pacific: cel mai mare coral găsit vreodată depășește în dimensiuni o balenă albastră

Desființarea ghenelor de bloc, obligatorie până în 2025, în București. Ar trebui să fie înlocuite cu zone de colectare selectivă

Amenda record primită de un bărbat care a aruncat gunoi pe o plajă din Constanța. Cum a fost prins

Partenerii noștri