Live

Proiect de drum forestier prin pădure, în zona dintre Tâmpa și Postăvarul. Mii de brașoveni cer oprirea defrișării

Data actualizării: Data publicării:

Peste 7.000 de braşoveni au semnat o petiţie prin care cer autorităţilor să nu atingă niciun arbore din zona aflată între Tâmpa şi Masivul Postăvarul. Există un proiect pentru construcţia unui drum prin pădure, care să lege două cartiere ale oraşului, însă, pentru asta, trebuie defrişată o suprafaţă de pădure cât cinci stadioane.

7.500 de metri cubi. Aceasta este cantitatea de lemn care urmează să fie tăiată de Regia Pădurilor Kronstadt de pe cele aproape 15 hectare, cât ocupă şantierul viitorului drum forestier.

Iubitorii potecilor umbrite din apropierea Rezervaţiei Tâmpa au aflat despre planurile autoritățior abia când pe mii de copaci din zonă au apărut marcaje.

„Proiectul a fost adus în discuţie publică şi am aflat de el fără să se facă o consultare publică, una la mână. Doi la mână, distruge cea mai mare parte din traseele turistice care leagă Poiana Braşov de Tâmpa şi de zona Schei - Răcădău – Braşov”, explică unul dintre semnatarii petiției.

Rezonabil ar fi să aibă loc o consultare publică reală şi toţi cei care folosesc pădurea, nu doar cei care o exploatează, ar trebui să ia cuvântul, în privinţa asta”, spune un alt semnatar.

Potrivit proiectului, drumul forestier Goriţa urmează să unească două dintre cartierele oraşului, pe o distanţă de 11 kilometri. Drumul va străbate pădurea dintre Tâmpa şi Masivul Postăvarul şi unele dintre cele mai frumoase trasee turistice.

Petiţia care încearcă să stopeze construcţia drumului forestier are peste şapte mii de semnături şi a fost înaintată Consiliului Local Braşov.

„Prima soluţie ar fi o încadrare corectă a pădurii. Pentru că, la ora actuală, ea apare în acte ca fiind o pădure de producţie, adică o pădure cu prim rol acela de exploatare. Există, în Codul Silvic, această încadrare, de pădure - parc şi e absolut necesar să avem această încadrare, pentru că, de fapt, asta e pădurea braşovenilor”, spune Allen Coliban, parlamentar de Braşov.

Regia Pădurilor spune că publicul a fost consultat când proiectul drumului a primit aviz de la Agenţia de Protecţie a Mediului. Și motivează că e nevoie de drum pentru exploatarea pădurii, pentru accesul pompierilor, în caz de incendiu şi pentru agrement.

„Tăierea se va face în urma unei licitaţii. În momentul în acre sunt aprobate actele de punere în valoare, se face licitaţie”, a explicat Dan Olteanu, director Regia Pădurilor Kronstadt.

Potrivit Regiei Pădurilor, verificarea modului în care au fost marcaţi arborii şi licitaţia pentru desemnarea constructorului se încheie în mai puţin de o lună.

Editare web: Luana Păvălucă

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Instalarea echipamentelor pentru cloudul guvernamental s-a încheiat. Locația centrului de date STS

Se deschide sezonul de schi în Poiana Brașov. Când vor fi disponibile toate pârtiile

Drumurile forestiere vor fi supravegheate video. Ce mai prevede noul Cod silvic adoptat de Camera Deputaților

Cine este Bogdan Peșchir, programatorul care a făcut donații de peste un milion de euro în campania lui Călin Georgescu. Ce spune SRI

Partenerii noștri