Live

ONU avertizează: „Mai avem la dispoziție doar doi ani pentru a ne salva planeta”

Data publicării:
Oamenii de știință spun că reducerea la jumătate a emisiilor de gaze cu efect de seră dăunătoare climei până în 2030 este crucială pentru a opri o creștere a temperaturilor de peste 1,5 grade Celsius. FOTO: Shutterstock

Șeful agenției ONU pentru climă spune că mai avem la dispoziție doar doi ani pentru a ne salva planeta. El face apel la guverne, băncile de dezvoltare și oamenii de afaceri să redirecționeze sume uriașe acestui scop, transmite Reuters.

Oamenii de știință spun că reducerea la jumătate a emisiilor de gaze cu efect de seră dăunătoare climei până în 2030 este crucială pentru a opri o creștere a temperaturilor de peste 1,5 grade Celsius, care ar dezlănțui mai multe condiții meteorologice extreme.

Cu toate acestea, anul trecut, emisiile de CO2 legate de energie la nivel mondial au crescut la un nivel record. Angajamentele actuale de combatere a schimbărilor climatice abia dacă ar reduce emisiile globale până în 2030.

Simon Stiell, secretar executiv al Convenției-cadru a Națiunilor Unite privind schimbările climatice, a declarat că următorii doi ani sunt „esențiali pentru salvarea planetei noastre".

„Avem încă o șansă de a reduce emisiile de gaze cu efect de seră, dar avem nevoie de aceste planuri mai puternice, acum”, a spus el.

Stiell a declarat că acțiunile Grupului celor 20 trebuie să se intensifice urgent.

Negocieri ONU privind clima

Principala sarcină pentru negocierile ONU privind clima din acest an de la Baku, Azerbaidjan, este ca țările să convină asupra unui nou obiectiv pentru finanțarea combaterii schimbărilor climatice pentru a sprijini țările în curs de dezvoltare care se luptă să investească în trecerea de la combustibilii fosili și combaterea schimbărilor climatice.

Summiturile ONU privind clima au crescut în dimensiune în ultimii ani, mii de lobbyiști și reprezentanți ai mediului de afaceri participând alături de delegațiile guvernamentale direct implicate în negocieri.

Aproape 84.000 de persoane au participat la summitul COP28 de anul trecut din Dubai, atrăgând critici din partea activiștilor după ce peste 2.000 de lobbyiști ai combustibililor fosili s-au înregistrat pentru a participa.

Stiell a spus că ar dori ca viitoarele reuniuni COP să fie reduse în dimensiune, acordând în același timp prioritate rezultatelor puternice ale negocierilor. El a spus că se află în discuții cu Azerbaidjanul și Brazilia, gazda următoarelor două summituri ONU privind clima.

De asemenea, a cerut ca mai multe fonduri pentru combaterea schimbărilor climatice să fie strânse prin reducerea datoriilor, finanțare mai ieftină pentru țările mai sărace, noi surse de finanțare internațională, cum ar fi o taxă pe emisiile din transportul maritim și reforme la Banca Mondială și Fondul Monetar Internațional.

„În fiecare zi, miniștrii de Finanțe, directorii executivi, investitorii, bancherii climatici și bancherii de dezvoltare direcționează trilioane de dolari. Este timpul să schimbăm acei dolari~, a spus Stiell.

Editor : B.C.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Cum a deturnat realegerea lui Trump conferința pentru climă COP29. Președintele azer și-a schimbat total discursul

Comitet ONU: Metodele de război folosite de Israel în Fâşia Gaza „corespund caracteristicilor unui genocid”

COP29, summitul anual al ONU pentru climă, a început la Baku. Ce spune trimisul SUA despre Trump și tranziția de la combustilii fosili

China este „îngrijorată” de planurile lui Trump legate de climă „și de Statele Unite după alegeri”. Reacții la Beijing

Partenerii noștri