Oamenii au împins peștele-ferăstrău în pragul dispariției
Peștele-ferăstrău, un prădător, cade la rândul său pradă pescuitului excesiv și distrugerii habitatului său natural, scrie revista Nature.
Peștele cu aspect de rechin și bot prelungit nu se mai regăsește în 60% din habitatul său istoric și se apropie de dispariție, potrivit unei metode matematice folosite pentru numărarea speciilor marine.
Numele acestui pește din specia peștilor cartilaginoși este dat de botul său, care măsoară un sfert din lungimea corpului și care este prevăzut pe ambele părți cu dinți precum un ferăstrău. Peștele sau rechinul-ferăstru poate atinge 330 de kilograme și 5 metri lungime.
Peștii-ferăstrău trăiesc în apropierea malurilor și în zone cu mangrove, în estuare, dar aceste habitate dispar cu rapiditate. Pentru a afla ce înseamnă asta pentru cele cinci specii din familia Pristidae, Helen Yan de la Universitatea Simon Fraser din Burnaby, Canada, și colegii ei au verificat cercetările referitoate la peștii-ferăstru efectuate în intervalul 2014-2019 în 64 de țări. Astfel, eu reușit să estimeze modelele de distribuție ale acestor pești.
Echipa a descoperit că modelele de distribuiție s-au schimbat în zonele efectate de pescuit excesiv și pierderea habitatului. Acești factori au dus la dispariția peștilor-ferăstru din apele a 55 de țări din cele 90 unde erau cândva găsiți.
Salvarea peștilor-ferăstrău, susțin cercetătorii, va necesita ca țările să ia măsuri pentru a proteja habitatele naturale și să interzică pescarilor să păstreze exemplarele prinse în plase.
Editor : V.M.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News