Arca spațială a lui Noe. Oamenii de știință vor să salveze animalele pe cale de dispariție cu ajutorul Lunii

Data actualizării: Data publicării:
eclipsa partiala de luna
Foto: Profimedia

Oamenii de știință au dezvăluit un plan ambițios de a trimite pe Lună animale pe cale de dispariție. O unitate de depozitare le-ar permite cercetătorilor să păstreze mostre din speciile expuse riscurilor pe Pământ, relatează The Independent.

O echipă de oameni de știință condusă de Mary Hagedorn de la Smithsonian’s National Zoo and Conservation Biology Institute arată într-un articol publicat într-o revistă de specialitate că ia în considerare o unitate de depozitare construită pe suprafața Lunii.

Locul ideal ar fi în regiunile din apropierea polilor Lunii, care rămân permanent în umbră. Temperaturile de acolo rămân sub -196 de grade Celsius, astfel încât instalația ar acționa ca un frigider.

Acest lucru ar permite ca probele biologice să fie stocate pe termen lung, sugerează cercetătorii, fără să fie necesară o sursă de energie continuă pentru răcirea instalației de depozitare și fără să fie nevoie de intervenția umană pentru mentenantă. Acestea sunt două dintre principalele probleme pe care le-ar avea un depozit similar plasat pe Pământ.

În plus, instalația ar fi ferită de alte pericole, cum ar fi dezastrele naturale, schimbările climatice și conflictele geopolitice.

Inițial, depozitul ar putea fi folosit pentru a păstra mostre de piele de animale care includ celule fibroblaste, care acționează pentru vindecarea rănilor. Echipa a început deja să testeze modul în care ar funcționa acest lucru cu mostre de pește gobi.

Cercetătorii notează totuși că există multe provocări cu care se poate confrunta acest plan - de la transportarea în siguranță a mostrelor prin spațiu și pe Lună la ferirea acestora de radiații. Mai mult, ar trebui ca mai multe țări și organizații din întreaga lume să se reunească pentru a construi și apoi pentru a proteja instalația.

Dar este nevoie de acțiune în ciuda acestor provocări, spun oamenii de știință.

„Amenințările de extincție cresc mai repede decât capacitatea noastră de a salva aceste specii în mediul lor natural”, avertizează ei.

Editor : M.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri