Live

Garda de Mediu a amendat ADP Sector 1 pentru arborii tăiați din parcul Herăstrău. Doar 3 copaci din 66 aveau aviz de defrișare

Data actualizării: Data publicării:
Foto: Facebook Fundația Eco-Civica

Garda Naţională de Mediu a desfăşurat acţiuni de control începând cu data de 14 februarie 2020, ca urmare a informaţiilor apărute în mass-media referitoare la tăierile de arbori din zona Parcului Herăstrău, şi a aplicat Administraţiei Domeniului Public Sector 1 o amendă contravenţională în cuantum de 50.000 lei, conform unui comunicat al instituţiei postat pe Facebook.

"Pe terenul în suprafaţă de circa 4 ha., amplasat în zona 'Herăstrăul Nou', din Parcul Herăstrău, a fost constatată existenţa unui număr de 66 de cioate, rezultate în urma lucrărilor de defrişare arbori. În urma analizării atât a avizelor emise de Primăria Municipiului Bucureşti pentru executarea lucrărilor de defrişare, cât şi a documentaţiei ce a stat la baza emiterii acestora, echipa de comisari a constatat că doar 3 arbori erau incluşi în aceste avize. Astfel a fost consemnat în actul de control că au fost efectuate lucrări de defrişare fără avize de specialitate pentru un număr de 63 arbori de către Administraţia Domeniului Public Sector 1. Cioatele identificate la faţa locului aveau diametre cuprinse între 12-44 cm. Lucrările de defrişare au fost efectuate inclusiv asupra unor arbori sănătoşi, aspect pus în evidenţa de starea cioatelor, starea materialului lemnos tăiat, respectiv grosimea acestora (arbori tineri)", se spune în comunicat.

Potrivit sursei citate, reprezentantul ADP Sector 1 susţine faptul că decizia defrişării a avut în vedere starea arborilor, parte din ei fiind uscaţi sau rupţi din cauza fenomenelor meteo din februarie 2019 şi au fost avute în vedere prevederile menţionate în 'Aviz cu caracter general' emis de către PMB - Direcţia de Mediu. Lucrările de defrişare au fost efectuate în perioada 3 - 5 februarie 2020.

„Măsura defrişării a fost excesivă”

Instituţia menţionează faptul că în conformitate cu acest aviz cu caracter general, ' (...) nu se execută lucrări de defrişare asupra arborilor/arbuştilor de pe raza Municipiului Bucureşti'.

Având în vedere aspectele de mai sus, s-a constatat faptul că măsura defrişării a fost excesivă în raport cu condiţiile stabilite prin 'Aviz cu caracter general' emis de către PMB - Direcţia de Mediu. În lipsa avizării lucrărilor de defrişare pentru cei 63 arbori, nu există stabilite obligaţii privind plantări în compensaţie, ca atare ADP Sector 1 nu a îndeplinit cerinţele legale în domeniul protecţiei mediului stabilite conform OUG nr. 195/2005 privind protecţia mediului, art 62, conform căruia: 'Deţinătorii, cu orice titlu, de terenuri, pe care se găsesc perdelele şi aliniamentele de protecţie, spaţiile verzi, parcurile, gardurile vii, sunt obligaţi să le întreţină pentru îmbunătăţirea capacităţii de regenerare a atmosferei, protecţia fonică şi eoliană'. Ca urmare a celor constatate, ADP sector 1, a fost sancţionat cu amendă contravenţională în cuantum de 50.000 lei", se arată în document.

Totodată, Garda Naţională de Mediu precizează că au fost impuse măsuri prin care s-a interzis efectuarea oricăror lucrări de tăieri neautorizate a arborilor şi arbuştilor, s-a impus obligaţia întreţinerii spaţiilor verzi, a parcurilor, gardurilor vii, perdelelor şi aliniamentelor de protecţie, în scopul îmbunătăţirii capacităţii de regenerare a atmosferei. ADP Sector 1 îi revine obligaţia de a informa PMB - Direcţia de Mediu cu privire la lucrările de defrişare efectuate în cadrul amplasamentului ce a făcut obiectul controlului, pentru a i se stabili plantările în compensare conform actelor normative în vigoare.

Editor web: Liviu Cojan

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

EXCLUSIV Început abrupt de emisiune: ”Florin ne-a cutremurat cu o veste”. Dezvăluirea făcută imediat, în direct

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Accident mortal în București: O femeie de 52 de ani a murit lovită de o maşină în timp ce traversa strada

Repartitoarele de căldură vor fi obligatorii de la 1 ianuarie 2025. Peste 200.000 de bucureșteni nu au instalate încă astfel de aparate

VIDEO Inundație în București, în apropierea stației de metrou Titan: O stradă este acoperită de apă, după ce o conductă s-a spart

Rețea de hoți de carburanți, destructurată de polițiști. Percheziții în Capitală și alte șase județe, 15 suspecți reținuți

Partenerii noștri