Ecologiști: Desalinizarea, metoda folosită pentru a ameliora criza de apă potabilă din SUA, este nefastă pentru mediu
În condițiile în care schimbările climatice afectează atât de mult planeta, o criza a apei este iminentă, spun ecologistii. Multe firme au dezvoltat proiecte pentru desalinizare, însă nu toată lumea aprobă aceste practici.
Mai multe state americane sunt în pragul unei crize a apei. Soluția a fost extragerea apei potabile din apa oceanului. Fabrica de desalinizare din Carlsbad, California este cea mai mare din emisfera vestică si produce zilnic 50 de milioane de litri de apă potabilă, suficientă pentru 400 de mii de case din San Diego.
Iar, în condițiile în care statele din vestul SUA se confruntă cu o secetă severă, compania care operează centrala a cerut aprobarea o altă centrală de desalinizare, de data aceasta, lângă o centrală electrică din Huntington Beach, California.
Ecologiștii nu sunt însă mulțumiți.
Alertă de apă contaminată în Câmpina
Ce înseamnă Centura Verde a Bucureștiului
Capcana producției de apă potabilă
Tamisa, unul dintre cele mai poluate și murdare râuri din Europa
Lupta pentru litiu în Portugalia: mediu sau energie regenerabilă?
Dispută pe cărbune în Marea Britanie
Sri Lanka, în fața unui dezastru ecologic major
Uriașa afacere a gunoaielor din Portul Constanța
Românii sunt îndemnați să renunțe la mașini în zilele de vineri
Ecologist: Desalinizarea apei nu este calea de urmat. Ar trebui să fie ultima soluție, nu prima modalitate de aprovizionare cu apă
Andrea Leon-Grossmann, ecologist: Este minunat să fim independenți în ceea ce privește resursele de apă și ar trebui să facem eforturi pentru a obține asta. Dar ar trebui să o facem într-un mod responsabil. Iar desalinizarea apei nu este calea de urmat. Acesta este cel mai scump mod de a obține apă, este cel mai consumator de energie pentru a face acest lucru. Și modul în care decimează oceanul, atât prin aportul, cât și prin modul în care aruncăm saramură înapoi în ocean, este într-adevăr dăunător, ar trebui să fie ultima soluție, nu prima modalitate de aprovizionare cu apă.
Desalinizarea elimină sarea din apa oceanului, făcându-o proaspătă și potabilă. Dar metoda este discutabilă potrivit ecologiștilor, care spun că organismele mici, cum ar fi larvele și planctonul, sunt ucise în acest proces.
Reprezentant companie desalinizare: Proiectul va fi un beneficiu net de mediu
Compania care încearcă să construiască uzina Huntington de 22 de ani și a cheltuit aproximativ 100 de milioane de dolari pentru a respecta reglementările statului, spune că va folosi filtre mai fine pentru a proteja mai mulți pești și insistă că noul proiect va ajuta efectiv mediul.
Scott Maloni, vicepreședinte al companiei Apa Poseidon: În cazul Huntington Beach, impactul total nu ar depăși 0,02% din planctonul ce riscă de a fi antrenat. Nu există specii amenințate sau pe cale de dispariție care sunt expuse riscului, iar metodele de atenuare a efectelor vor asigura că proiectul va fi un beneficiu net de mediu, prin producerea unui habitat mai mare.
Un consiliu regional a dat un permis pentru proiect, cu condiția ca firma să reabiliteze o rezervație din apropiere și să construiască un recif artificial.
Acum mai există un singur obstacol în calea proiectului, agenția care se ocupă cu resursele naturale din zonele costiere din California, care este așteaptă să dea un vot înainte de sfârșitul anului.
Editor : Liviu Cojan
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News