Pedepse dure cu închisoarea pentru cinci activiști de mediu de la „Just Stop Oil”, pentru un protest care a blocat o autostradă

Data actualizării: Data publicării:
Protesters gather as climate activists given jail sentences at Southwark Crown Court
După citirea sentinţei, organizația „Just Stop Oil” a denunţat ''o obscenă pervertire a justiţiei''. Sursa foto: Profimedia Images

Cinci activiști de mediu, membri ai organizației ecologiste „Just Stop Oil”, printre care şi fondatorul grupului, au fost condamnaţi joi la Londra la pedepse de 4 şi 5 ani de închisoare pentru organizarea unui protest care a blocat o autostradă din apropierea capitalei Angliei în noiembrie 2022.

''Fiecare dintre voi a depăşit, cu ceva timp în urmă, graniţa care separă activistul îngrijorat de fanatism'', a spus judecătorul Christopher Hehir cu prilejul citirii sentinţei, conform Agerpres.

''V-aţi autoproclamat arbitrii unici a ceea ce trebuie făcut pentru a lupta împotriva schimbărilor climatice'', a adăugat el.

Roger Hallam, unul dintre fondatorii Just Stop Oil (JSO) şi al Extinction Rebellion, în vârstă de 57 de ani, a fost condamnat la cinci ani de închisoare.

''Dumneavoastră sunteţi teoreticianul (...) În opinia mea, sunteţi la un nivel mai înalt al conspiraţiei'',a spus judecătorul.

Alţi patru militanţi, cu vârste cuprinse între 22 şi 58 de ani, au fost condamnaţi la patru ani de închisoare.

Au fost găsiţi vinovaţi de conspiraţie în scopul tulburării liniştii publice. Cu prilejul unei întâlniri pe Zoom în noiembrie 2022, militanţii au ajuns la o înţelegere în vederea organizării unei manifestaţii care să perturbe circulaţia pe autostrada M25, care înconjoară Londra.

Zeci de militanţi JSO au participat la această acţiune şi au urcat pe pasarelele de deasupra acestei axe rutiere timp de patru zile consecutive. Poliţia a fost nevoită să întrerupă traficul.

Potrivit acuzării, aceste proteste au costat poliţia din Londra peste 1,1 milioane de lire sterline. Peste 700.000 de conducători auto au fost afectaţi, iar traficul pe M25 a fost perturbat timp de peste 120 de ore.

După citirea sentinţei, gruparea Just Stop Oil, care solicită guvernanţilor să suspende toate licenţele şi autorizaţiile noi pentru petrol şi gaze, a denunţat ''o obscenă pervertire a justiţiei''. Mai mulți oameni au protestat în fața tribunalului și s-au încăierat cu polițiștii.

''Ce vom face în faţa acestei represiuni? Vom continua neînfricaţi. Suntem solidari. Vom continua să ne luptăm - într-un mod nonviolent'', a adăugat gruparea într-un comunicat.

''Este o zi sumbră pentru dreptul de a protesta, un pilon important al democraţiei noastre'', a reacţionat Greenpeace.

Organizaţia Naţiunilor Unite a criticat deja pedepsele ''severe'' acordate militanţilor ecologişti după ce doi membri Just Stop Oil au fost condamnaţi la doi, respectiv trei ani de închisoare pentru escaladarea podului Queen Elizabeth II care traversează Tamisa la Dartford, la est de Londra în 2023.

Editor : M.I.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Ce a ajuns să facă Octavian Bellu după ce s-a retras din gimnastică. Meseria neașteptată pe care o practică...
Digi FM
O pacientă a scăpat de operație, după cinci ore de „zgâlțâieli” pe drumul dintre Sălaj și Brașov
Pro FM
Mihai Bobonete a stârnit hohote de râs cu comentariul la pozele Mădălinei Ghenea: "Sunt neliniștit cu găurile...
Film Now
James Bond, imposibil de recunoscut. Daniel Craig, cu părul lung, în blugi și tricou, departe de imaginea...
Adevarul
Șeful serviciului de informații al armatei ucrainene anunță „schimbări serioase” în blocul de putere al Rusiei
Newsweek
1.100.000 de pensionari iau 500 lei în plus la pensie de la 1 ianuarie. În ce domenii au activat?
Digi FM
Dezvăluiri despre puștiul de 14 ani care a ucis doi colegi și două cadre didactice în SUA. Mama lui fusese...
Digi World
Doi tineri au stat o noapte într-o cameră de hotel cu pereți din sticlă transparentă. Provocarea i-a prins...
Digi Animal World
Luptă acerbă între un șarpe Boa și un crocodil. Spectacolul uimitor oferit de reptile turiștilor din Brazilia
Film Now
Puștiul din "Singur acasă" e azi bărbat în toată firea și un tată dedicat. Cât de adorabili sunt copiii lui...
UTV
ABBA ii spune lui Trump sa nu-i mai foloseasca muzica la mitingurile electorale