Live

Descoperire neaşteptată: Alcoolul a salvat omenirea

Data publicării:
Foto: Getty Images

Strămoşii oamenilor ar fi fost salvaţi de la extincţie de consumul de alcool, cred oamenii de ştiinţă care au studiat obiceiurile alimentare ale primatelor de acum milioane de ani, relatează The Independent.

Evoluţia capacităţii de a metaboliza alcoolul e posibil să îi fi salvat pe strămoşii preistorici ai omenirii de la extincţie. Un strămoş comun al oamenilor şi al celorlalte primate a evoluat în direcţia metabolizării mai eficiente a alcoolului cu ajutorul unei proteine.

Aceste primate au avut ca urmaşi nu numai oamenii, dar şi gorilele, cimpanzeii şi maimuţele bonobo, toate aceste specii fiind capabile să metabolizeze etanolul, substanţa chimică din alcool.

Strămoşul comun al oamenilor şi cimpanzeilor a trăit în urmă cu între şase şi opt milioane de ani în urmă. Primatele şi maimuţele au un strămoş comun de acum 25 de milioane de ani.

Într-o nouă carte, profesorii Dr. Kim Hockings şi Dr. Robin Dunbar argumentează că această capacitate de metabolizare i-a ajutat pe strămoşii oamenilor să supravieţuiască în faţa altor specii rivale de maimuţe sau primate pentru că le-a permis să consume fructe mai coapte şi fermentate pe care acele populaţii rivale nu le puteau consuma pentru că pentru ele erau otrăvitoare pentru ele din cauza alcoolului.

Speciile de maimuţă încă nu pot să tolereze etanolul din fructele foarte coapte, iar autorii spun că această sursă de calorii e posibil să fi salvat primatele de la extincţie.

Dr. Hockings, lector senior la Universitatea din Exeter, Regatul Unit, spune că „şi astăzi putem observa primatele consumând fructe fermentate şi chiar bând vinul produs de oameni. Este greu să găsim un răspuns la acest comportament, dar el reflectă şi istoria noastră, a omenirii, cu alcoolul. Un alt factor interesant este că nivelul de alcool dintr-un fruct fermentat este între 1 şi 4 procente, iar alcoolul pe care îl consumă oamenii astăzi este, de multe ori, mult mai puternic”.

Autorii adaugă că alcoolismul la oameni nu este doar o problemă medicală ci „o parte din fundamentul societăţilor umane, trecute sau prezente”.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

E bine sau nu să înoți imediat după ce ai mâncat? Care este concluzia experților

Statistici șocante: 28% dintre gravidele din România consumă alcool, bebelușii se nasc în sevraj. Medic: Efectele sunt brutale

Angajați CFR beți la muncă, un bărbat care răspundea de siguranța feroviară avea o alcoolemie de 1,39 mg/l. Raport îngrijorător în gări

Cum s-a stins din viață „adevăratul King Kong”. Misterul dispariției primatei uriașe care a trăit în sudul Chinei a fost rezolvat

Partenerii noștri