Cum s-a ajuns la marea de gunoaie de pe lacul Beliș. Berceanu: Primăriile permit oamenilor să le arunce în spatele curții, unde e pârâu
Șeful Gărzii de Mediu, Octavian Berceanu, a declarat la Digi24 că situații cum este cea din zona lacului Beliș, care a ajuns să fie acoperit complet de gunoaie sunt peste tot în țară acolo unde nu există servicii de salubritate, deși primarii au aceste obligații, ceea ce intră în sfera ilegală a activității unor UAT-uri .
Desființarea ghenelor de bloc, obligatorie până în 2025, în București
Mii de tone de gunoi și deșeuri intră lunar în România sub formă de donații. Ministrul Mediului trage un semnal de alarmă
Răsturnare de situație într-un oraș din Bihor. Primarul în funcție a câștigat alegerile la 1 vot diferență
Incendiu puternic lângă Centura Capitalei
Descinderi cu scandal la un depozit ilegal de fier vechi din Călărași
Farmaciile ar putea fi mai greu de găsit
Un primar a participat la 17 festivități de deschidere a anului școlar
Consilierul guvernatorului BNR: România nu mai poate suporta costurile la 3.000 de comune
Ce înseamnă Centura Verde a Bucureștiului
Lacul Beliș, unul dintre cele mai frumoase din Apuseni, a fost complet acoperit de gunoaie, așa că voluntarii s-au mobilizat pentru ecologizarea lui. Într-un singur week-end, muncind câte opt ore zilnic, peste 100 de persoane au adunat 3.500 de saci de gunoaie. Imaginile care au arătat cât de dificilă a fost misiunea lor au fost făcute publice de Romsilva.
În imagini se vede cum PET-urile au acoperit luciul de apă și s-au adunat în locurile greu accesibile. S-a putut interveni numai cu barca.
"Se întâmplă asta, pentru că în amonte, primăriile aruncă sau permit cetățenilor să arunce deșeurile în spatele curților, unde ai un pârâu, unde accesul e mai greu și unde nu te vede lumea. Asta se întâmplă de facto în toată România și în zona montană, unde nu există servicii de salubritate, cu toate că obligația revine primarilor.
Avem controale în țară și am primit imagini de la astfel de depozitări ilegale masive, mii de metri cubi în Corabia, Olt, aruncate la marginea orașului, destul de aproape de Dunăre, tot într-o zonă umedă, care ar trebui redată turismului sau agriculturii.
Autoritatea locală nu spune nimic deocamdată, dar faptul că nu avem servicii de salubritate intră în sfera ilegală a activității unor UAT-uri din România și a unor primari și trebuie să ne uităm cum putem amenda acești primari. Când ai depozitări de mii de metri cubi chiar în proximitatea Bucureștiului sau într-o comună de munte, sau lângă Dunăre, e impardonabil", a spus Berceanu.
Întrebat care e cuantumul amenzilor care pot fi aplicate în astfel de situații, șeful Gărzii de Mediu a răspuns: "Să zicem că 100.000, o suportă comunitatea locală, o amendă pe primari e 500 de lei. Cum putem compara lucrurile astea? Primarul ar trebui să se implice, să avem pârghii asupra primarului."
Editor : Georgiana Marina
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News