Video Imagini în premieră: Cum se vede Soarele de aproape. Fotografiile, realizate cu un super-telescop
Telescopul solar Daniel K Inouye din Hawaii a surpris, în imagini, detalii complexe și unice de pe suprafața Soarelui, scrie BBC.
The NSF's Inouye Solar Telescope provides unprecedented close-ups of the sun’s surface, but ultimately it will measure the sun’s corona – no total solar eclipse required. ?
— National Science Foundation (@NSF) January 29, 2020
More: https://t.co/UsOrXJHaY1 #SolarVision2020 pic.twitter.com/DO0vf9ZzKC
Structurile granulare sunt de dimensiuni aproximative ca cele ale statului american Texas. Ele transportă mase de gaz fierbinte sau plasmă, potrivit sursei citate. Centrele luminoase marchează locul unde nivelul materialului solar crește, iar benzile întunecate din jur reprezintă locul unde plasma se răcește și "se scufundă".
DKIST este o instalație nouă, amplasată deasupra vulcanului Haleakalā, pe insula Maui din Hawaii. Oglinda sa principală, de 4 metri, este cea mai mare din lume, ceea ce permite observarea detaliată a suprafeței Soarelui.
Telescopul va fi folosit pentru a studia fenomenele de pe suprafața Soarelui. Oamenii de știință doresc să obțină date noi despre comportamentul său dinamic, în speranța că pot prognoza mai bine exploziile sale energetice.
„Pe Pământ putem prezice dacă va ploua aproape oriunde în lume, însă vremea spațială nu o putem încă prognoza”, a declarat Matt Mountain, președintele Asociației Universităților pentru Cercetări în Astronomie, care gestionează DKIST. "Predicțiile noastre rămân în urmă cu 50 de ani față de vremea de pe Pământ, dacă nu mai mult. Ceea ce avem nevoie este să înțelegem fizica care stă la baza acestor fenomene, iar acest lucru începe de la Soare, ceea ce va studia Telescopul solar Inouye în următoarele decenii."
Editor: I. I.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News