9 localităţi ar putea fi atestate ca staţiuni turistice
Comunele Bîrsana şi Botiza din judeţul Maramureş, municipiul Carei şi oraşul Livada, din judeţul Satu Mare, Cisnădie, din judeţul Sibiu, oraşul Novaci şi comuna Polovragi, din judeţul Gorj, comuna Rodna, din judeţul Bistriţa Năsăud, şi comuna braşoveană Vama Buzăului se află pe lista localităţilor propuse de Ministerul Turismului pentru a fi atestate ca staţiuni turistice de interes local.
În acest sens, ministerul a lansat în dezbatere publică proiectul de Hotărâre a Guvernului pentru aprobarea atestării unor localităţi sau părţi din localităţi, ca staţiuni turistice de interes local şi pentru modificarea anexei nr. 5 la Hotărârea Guvernului nr. 852/2008 pentru aprobarea normelor şi criteriilor de atestare a staţiunilor turistice.
"În conformitate cu prevederile Hotărârii Guvernului nr. 852/2008 pentru aprobarea normelor şi criteriilor de atestare a staţiunilor turistice, localităţile sau părţile din localităţi care dispun de resurse naturale şi antropice şi care îndeplinesc criteriile legale de atestare pot fi atestate ca staţiuni turistice de interes naţional şi local", se arată în Nota de fundamentare care însoţeşte proiectul de act normativ.
Potrivit sursei citate de Agerpres, pe termen mediu şi lung, proiectul de act normativ va crea un impact pozitiv în sensul că localităţile atestate vor putea fi promovate ca staţiuni turistice de interes local şi vor avea şanse mai mari în atragerea de finanţări nerambursabile, în condiţiile în care unele programe de finanţare impun existenţa atestării ca
staţiune turistică.
"Având în vedere efectul multiplicator al turismului în sectoarele economice conexe, precum transporturile, construcţiile, agricultura, artizanatul şi comerţul
cu amănuntul, realizarea unor proiecte de dezvoltare a turismului în localităţile atestate staţiuni turistice vor genera un impact benefic pentru dezvoltarea economică şi creşterea calităţii vieţii pentru rezidenţii acestor zone", se spune în notă.
De asemenea, impactul pozitiv este determinat de creşterea circulaţiei turistice şi totodată a cifrei de afaceri a investitorilor din turism.
"Investitorii din domeniul turismului pot accesa finanţări structurale europene pentru construirea de structuri de primire turistice. Prin realizarea acestor proiecte, localităţile se vor dezvolta din punct de vedere turistic, ceea ce va determina o creştere a numărului turiştilor de pe piaţa internă şi externă. Diversificarea ofertei şi creşterea calităţii serviciilor turistice va crea un impact social pozitiv pentru turişti", mai susţine autorul proiectului.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News