Live

50 de ani de la lansarea misiunii Apollo 11. Adrian Șonka: „Este timpul să ne întoarcem pe Lună să arătăm că încă putem”

Data actualizării: Data publicării:
Foto: Gulliver/Getty Images

Pasionații de astronomie vor avea parte de un spectacol în această seară, pe cerul României. O eclipsă parțială de Lună va fi vizibilă din țara noastră în această noapte. Fenomenul va începe la ora 21.44, însă va fi vizibilă după ora 23.00. Maximul se produce la 31 de minute după miezul nopții, după care discul Lunii se va lumina total din nou.

„Luna intră în umbra Pământului și umbra Pământului e mereu pe cer, dar de data asta trece Luna prin ea, dar nu total, ci pe jumătate. O să vedem jumătate din Lună cum la 12 noaptea o să fie mai întunecată, cărămizie, portocalie, o să vedem. Vremea este bună și de mult n-am mai avut o eclipsă cu vreme bună. Ne uităm la Lună de la 11.00 și la 2.00 dimineața și vedem ce se întâmplă,” a explicat Adrian Şonka, directorul Observatorului Astronomic din București.

O eclipsă de Lună are loc atunci când Soarele, Pământul şi Luna sunt aliniate, iar satelitul nostru natural se află în umbra Pământului. Marţi, doar o porţiune din Lună se va afla în umbra Pământului, iar eclipsa va fi doar parţială. Lipsită de lumina razelor Soarelui, Luna se întunecă şi capătă o nuanţă cărămizie, întrucât atmosfera terestră deviază razele roşii ale luminii solare către interiorul său de umbră.

Adrian Șonka: „Aniversarea asta seamănă mai mult cu un parastas

Astăzi se împlinesc și 50 de ani de la lansarea misiunii Apollo 11, care a avut loc în data de 16 iulie 1969.

Din păcate, aniversarea asta seamănă mai mult cu un parastas decât cu ceva de bucurie. Într-adevăr, oamenii au fost pe Lună de multe ori, de șase ori, dar de atunci n-am avut decât sonde spațiale automate. Nimeni nu a mai pus piciorul pe Lună din 1972. E timpul să ne întoarcem numai să arătăm că încă putem să plecăm de pe Pământ. În prezent, oamenii doar se rotesc în jurul Pământului, parcă sunt niște hamsteri, așa, se rotesc într-o roată în jurul Pământului,” spune Adrian Șonka.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Obiect misterios filmat deasupra aeroportului Tuzla. Explicația unui astronom

Un asteroid cu nume românesc se apropie de Pământ. A fost botezat Miorița

Astronautul Buzz Aldrin, după ce s-a căsătorit la 93 de ani cu românca Anca Faur: „Sunt cel mai norocos om din lume”

Cum s-a văzut aurora boreală prin camera all-sky de la Observatorul Astronomic „Amiral Vasile Urseanu” din București

Partenerii noștri