Live

„Mingi de foc” vor fi vizibile pe cer. Cum puteți vedea ploaia Tauridelor în următoarele săptămâni

Data publicării:
Ploaie de meteori. Foto: Profimedia

Chiar dacă Halloween-ul a trecut, „mingile de foc de Halloween”, așa cum le numește NASA, pot fi văzute pe cerul nopții în următoarele câteva săptămâni. Este vorba despre ploaia de meteori Tauride, relatează CNN.

Vârful estimat al ploii de meteori este
în această noapte, conform EarthSky, iar Tauridele sunt renumite pentru producerea celor mai multe și mai strălucitoare mingi de foc, meteori care pot părea chiar mai strălucitori decât planeta Venus.

Curentul de meteori Tauridele de Sud, activ între 28 septembrie - 2 decembrie 2022, atinge câteva vârfuri în timpul perioadei de activitate. În faza maximă, rareori produce mai mult de cinci meteori pe oră. Tauridele de Sud vor atinge următorul vârf în noaptea de 5 noiembrie 2022, când Luna va fi plină 87%.

Potrivit NASA, cele mai mari șanse să vedeți stelele căzătoare este după miezul nopții.

Curentul de meteori Tauride de Nord, activ între 13 octombrie - 2 decembrie 2022, seamănă mult cu Tauridele de Sud. Acest curent de meteori atinge vârful maxim în noaptea de 11 noiembrie, când Luna va fi plină 88%. Tauridele sunt formate din material mai greu, pietricele, în loc de boabe de praf, numite mingi sau bile de foc, potrivit sursei menţionate anterior, potrivit Agerpres.

Tauridele sunt, de fapt, două averse separate, cu o componentă în Sud şi una în Nord. Tauridele de Sud provin din cometa Encke, în timp ce Tauridele de Nord provin de la asteroidul 2004 TG10, posibil un fragment mare din Encke datorită parametrilor orbitali similari. Ele sunt numite după punctul lor radiant din constelaţia Taurului, de unde se vede că provin.

Se așteaptă ca ploaia de meteori din acest an să includă un număr mai mare de mingi de foc. Tauridele Sudice prezintă de obicei doar aproximativ cinci meteori pe oră în momentul de vârf, punctul în care Pământul este cel mai aproape de centrul fluxului de resturi spațiale. Dar la fiecare șapte ani, gravitația lui Jupiter atrage fluxul de meteoriți și provoacă o creștere a numărului acestora.

Editor : M.B.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

”V-am atins mașina?” O doamnă care a mers la el plângând, în parcarea unui supermarket, l-a lăsat ”mască”

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Bill Nelson, NASA: Nu am văzut diviziune rasială sau religioasă. Din perspectiva spațiului, toți suntem cetățeni ai planetei Pământ

Înainte și după dezastru. Cum se vede din satelit tragedia din regiunea Valencia

La bordul Stației Spațiale Internaționale va fi realizat un experiment științific dezvoltat în România. În ce va consta cercetarea

Trei astronauți americani și unul rus, duși la spital după ce au revenit pe Terra la bordul capsulei Crew Dragon a SpaceX

Partenerii noștri