Live

Un nou tip de fraudă pe Instagram. Cum identifici mesajele trimise de atacatori

Data publicării:
Foto: Profimedia

Specialiştii Centrului Naţional de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică (CERT-RO) avertizează asupra unui nou tip de fraudă pe Instagram. Atacatorii trimit utilizatorilor mesaje de pe conturi false, care simulează un serviciu de asigurare a respectării drepturilor de autor.

„Atenţie la mesajele private primite pe Instagram. Atacatorii trimit utilizatorilor mesaje de pe conturi false, care simulează un serviciu de asigurare a respectării drepturilor de autor. Se apelează la componenta emoţională a utilizatorului (suspendarea contului de Instagram), adăugându-se totodată şi necesitatea acţiunii urgente (contul va fi închis în 24 de ore). Toate acestea, pentru că destinatarul mesajului ar fi încălcat reguli de copyright sau reguli ale comunităţii, pe care, desigur, le poate contesta accesând un formular", atrag atenția experţii în securitate cibernetică pe pagina de Facebook a instituţiei.

Potrivit acestora, link-ul pentru formular duce însă către un site de phishing, identificat şi de Google ca atare, care copiază identitatea vizuală Instagram şi care cere introducerea datelor de acces la cont. Odată ce un utilizator a introdus aceste date şi nu are activată autentificarea în 2 paşi (2FA) poate pierde accesul la cont în dauna atacatorilor.

"Evitaţi accesarea unor astfel de link-uri, înainte de o verificare cu o soluţie de securitate şi nu introduceţi date de cont în urma unor astfel de mesaje primite din surse necunoscute. Totodată, raportaţi către reţeaua socială astfel de conturi care fac activităţi maliţioase, pentru a fi închise", îi sfătuiesc reprezentanţii CERT-RO pe utilizatori.

Editor : A.P.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

"Nu e totul să fii legal!" Filmul complet a ieșit la iveală: ce a făcut David Popovici înainte de a-și cumpăra bolidul de lux

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Australia vrea să forțeze în continuare marile platforme digitale să plătească pentru afișarea știrilor

Facebook, WhatsApp și Instagram au picat în toată lumea

Creatorii de conținut TikTok din SUA își avertizează urmăritorii să îi caute pe Instagram sau YouTube

Ce înseamnă „brain rot”, cuvântul anului 2024. Psihologii atenționează că acest fenomen are un impact major asupra creierului

Partenerii noștri