Live

Marea țeapă NFT? 95% dintre aceste active digitale nu mai valorează nimic

Data publicării:
Sursa foto: Profimedia Images

Piața NFT, adică token-uri non-fungibile, s-a prăbușit dramatic după doar doi ani de când atinsese un vârf istoric. Potrivit unui studiu recent, 95% dintre aceste active digitale unice, prezente încă în circulație, nu mai valorează azi nimic. Investitorii care dețin așa ceva constată acum că nu prea mai există șanse să-și recupereze banii.

Piața token-urilor non-fungibile (NFT) a cunoscut o scădere dramatică în ultimele luni, după ce a atins un vârf istoric în mai 2021.

NFT-urile sunt active digitale unice, care pot reprezenta orice, de la artă și muzică până la sport și jocuri. Ele sunt bazate pe tehnologia blockchain, care le asigură autenticitatea și trazabilitatea. Activele digitale au devenit foarte populare în 2021, când au fost vândute pentru sume exorbitante. Un exemplu în acest sens e celebra operă de artă digitală “Everydays: The First 5000 Days” de Beeple, care a fost adjudecată pentru 69 de milioane de dolari la casa de licitații Christie’s1.

Între anii 2021 și 2022, piața de NFT-uri era pe val: volumul lunar de tranzacționare a atins, pentru scurt timp, cifra de 2,8 miliarde de dolari. Boom-ul acela a fost alimentat de piața criptomonedelor, fiind un moment în care Bitcoin ajunsese la aproape de 70.000 de dolari.

De la extaz la agonie

Lucrurile stau altfel în 2023. Piața s-a prăbușit dramatic și 95% dintre NFT-urile aflate încă pe piață nu mai valorează nimic. 

Un raport citat de The Guardian arată că pe piață, în circulație, sunt acum 73.257 de NFT-uri. Dintre acestea, 69.795 au valoare zero, un procent de 95% deținut de nu mai puțin de 23 de milioane de oameni la nivel mondial. Sunt slabe șanse ca aceștia să reușească să-și recupereze banii investiți. 

„Această realitate descurajantă ar trebui să servească drept o descurajare a euforiei care a înconjurat adesea spațiul NFT”, susțin analiștii. „În mijlocul poveștilor despre opere de artă digitală vândute pentru milioane de dolari și a poveștilor despre investitori îmbogățiți peste noapte, este ușor să trecem cu vederea faptul că piața este plină de capcane și pierderi potențiale”, remarcă aceștia.

De ce s-a prăbușit piața NFT

Una dintre explicații ar putea fi chiar saturația pieței. Pe măsură ce tot mai mulți creatori și colecționari au intrat pe piața NFT, oferta a depășit cererea, ceea ce a dus la o scădere a prețurilor și a interesului.

Potrivit platformei de analiză NonFungible.com, numărul de tranzacții zilnice cu NFT-uri a scăzut de la peste 100.000 în mai la sub 20.000 în septembrie.

La prăbușirea pieței a contribuit și volatilitatea criptomonedelor. Majoritatea NFT-urilor sunt cumpărate și vândute cu criptomonede, cum ar fi Ethereum sau Solana, care au fluctuat semnificativ în ultima perioadă.

Pe fondul schimbărilor de politică monetară a SUA, piața criptomonedelor a scăzut pe 15 iunie, când banca federală a mărit dobânda de referință de la 1% la 1.75%, ca o contramăsură pentru gestionarea inflației în creștere.

Acest lucru a afectat și valoarea NFT-urilor, care au devenit mai puțin accesibile și mai riscante pentru investitori.

Mai mult, în jurul acestei frenezii și-au făcut loc, inevitabil, și scandalurile și controversele. Piața NFT nu este lipsită de probleme legate de drepturile de autor, fraudă, plagiat sau impactul asupra mediului. De exemplu, în iunie, un artist cunoscut sub numele de Monsieur Personne a fost acuzat că a furat operele altor artiști și le-a transformat în NFT-uri, fără permisiunea lor. De asemenea, unele platforme de NFT-uri au fost victimele unor atacuri cibernetice sau ale unor erori tehnice, care au dus la pierderea sau dispariția unor NFT-uri.

Editor : Ciprian Ioana

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

VIDEO ”Cel mai jenant moment din 2024”: O femeie a făcut un copil să plângă cu un gest inexplicabil și a urmat un ”final incredibil”

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Record istoric: Bitcoin a depăşit pentru prima dată pragul de 95.000 de dolari

Cel mai mare jaf din istoria Bitcoin: Cum au reușit „Crocodilul de pe Wall Street” și soțul ei să fure peste 10 miliarde de dolari

Fostul director al bursei de criptomodene FTX și-a actualizat profilul pe LinkedIn: Deținut la închisoarea FCI Cumberland

Cine este Peter Todd, persoana identificată într-un documentar HBO ca fiind misteriosul creator Bitcoin

Partenerii noștri