Hackerii profită de fricile generate de COVID-19, numărul atacurilor cibernetice crește alarmant. Specialist: Nu am mai văzut așa ceva
Izolarea la domiciliu a milioane de angajaţi din întreaga lume, nevoiţi să lucreze de acasă pentru a limita răspândirea coronavirusului, conduce la un număr fără precedent de atacuri cibernetice şi de tentative de intruziune digitală, potrivit experţilor în securitate informatică, relatează AFP, citată de Agerpres.
"Nu am mai văzut niciodată aşa ceva", spune Sherrod DeGrippo, specialistă în ameninţări informatice a firmei de securitate cibernetică Proofpoint.
"Vedem campanii cu sute de mii de mesaje care exploatează criza coronavirusului", adaugă ea.
Pandemia a creat un mediu ideal pentru hackeri, în contextul în care extrem de mulţi angajaţi lucrează în condiţii mai puţin familiare şi mai puţin securizate şi vor să obţină informaţii despre coronavirus şi despre noile reguli de organizare introduse.
Acest lucru a deschis uşa pentru actori rău intenţionaţi care au recurs la tehnici de phishing prin e-mail sau de manipulare psihologică ('social engineering') pentru a avea acces sau pentru a sustrage informaţii sensibile.
"Când cineva lucrează de acasă, ameninţarea este similară cu cea care există într-un aeroport sau într-o cafenea Starbucks. Pur şi simplu nu aveţi protecţia de care dispuneţi la locul de muncă", explică Sherrod DeGrippo.
În opinia lui Tom Pendergast, de la MediaPRO, o firmă specializată în cursuri pentru securitatea şi protecţia datelor, milioane de persoane care încearcă să se adapteze la acest nou mediu nu sunt pregătite de telemuncă.
"Una este pentru cei care au lucrat deja de la distanţă cu un echipament configurat corect. Şi e altceva pentru cei care nu au avut această experienţă", afirmă el.
Hackerii profită de fricile generate de COVID-19 pentru a-i determina pe utilizatori să acceseze ataşamente sau linkuri rău intenţionate. Ei profită de asemenea de registrul emoţiilor cu pagini de internet false de finanţare participativă pentru persoane afectate de coronavirus.
Tom Pendergast precizează că organizaţiile de sănătate sunt în mod special vulnerabile la anumite tehnici, cum sunt viruşii de tip ransomware, deoarece "ele sunt mai puţin susceptibile să îşi închidă sistemele refuzând să plătească".
"Teama de COVID-19 s-a dovedit extrem de profitabilă pentru infractorii cibernetici în acest ultime săptămâni, în contextul în care instituţiile de sănătate se luptă să testeze pacienţii, să îi îngrijească pe cei care sunt contaminaţi şi să îşi protejeze personalul de contagiune", scrie într-un articol de blog Filip Truta, de la firma de securitate cibernetică BitDefender.
Teama de atacuri cibernetice costisitoare a dus la o înmulţire a apelurilor la vigilenţă din partea autorităţilor din întreaga lume.
Redactare G.M.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News