Live

Cum poţi fura o limuzină într-un minut, fără chei

Data publicării:

Maşinile inteligente, conectate la internet, au prevăzute sisteme de securitate foarte avansate, dar sunt vulnerabile atacurilor cibernetice. Hackerii ar putea să controleze o astfel de maşină de la distanţă, chiar şi de pe alt continent. Din fericire, astfel de atacuri, perfect posibile din punct de vedere tehnic, nu au fost înregistrate.

Liviu Arsene, expert în securitate cibernetică: „Dacă eu mă aflu, spre exemplu, în Europa, în România şi merg cu maşina inteligentă, cineva din Statele Unite sau America de Sud ar putea teoretic să îmi controleze maşina de la distanţă prin intermediul internetului.”

Şi asta deoarece între sistemele informatice ale maşinilor inteligente şi un laptop sau o tabletă nu există nicio diferenţă, explică experţii în securitate informatică. Odată compromise sistemele de operare, hackerii pot deveni de la distanţă şoferii maşinii.

Liviu Arsene, expert în securitate cibernetică: „Ar putea acţiona frâna dacă merg cu o viteză destul de mare şi aş putea provoca un accident.”

Internetul e plin de filmuleţe în care hackeriI deschid maşini cu un singur click.

Hackerul chiar poate porni motorul de la distanţă.

Liviu Arsene, expert în securitate cibernetică: „În unele situaţii este suficientă instalarea unei aplicaţii infectate în sistemul maşinii.”

Uneori, nici nu e nevoie de conexiune la internet.

Doi hoţi au luat un Mercedes din Marea Britanie în mai puţin de 60 de secunde, fără cheie şi fără să spargă geamul maşinii. Dispozitivul copiază semnalul transmis de cheie către maşină şi apoi îl amplifică.

Liviu Arsene, expert în securitate cibernetică: „Dacă frecvenţa aceea poate fi interceptată şi amplificată de infractor, atunci acesta poate descuia maşina poate porni maşina şi bineînţeles poate pleca cu ea.”

Din fericire, până acum nu au fost raportate atacuri reale asupra sistemelor de operare ale maşinilor inteligente.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Rusia a finanțat cu 69 milioane euro o campanie de propagandă în Bulgaria și România, arată experți bulgari

România a informat statele aliate despre „o interferență străină semnificativă” în alegerile prezidențiale

SIE: România este o țintă pentru acțiuni hibride agresive ruse, inclusiv atacuri cibernetice, scurgeri de informații și sabotaje

Rusia lui Putin devine tot mai agresivă și mai indiferentă la riscul uciderii de civili în confruntarea cu NATO, avertizează Finlanda

Partenerii noștri