Live

Cât de sigur este votul online. Hackeri din toată lumea testează la Las Vegas vulnerabilitățile unei platforme electronice de votare

Data publicării:
Au fost puse la bătaie premii în valoare de 10.000 de dolari pentru a fi împărțite între toți hackerii care pot identifica cu succes defectele sistemului electoral SIV. Imagine cu caracter ilustrativ. Sursa foto: Getty Images

Hackerii din întreaga lume s-au adunat vineri într-o mică sală de conferințe din Las Vegas pentru a-și testa abilitățile pe o nouă platformă de vot online, în încercarea de a afla ce vulnerabilități digitale există la noile generații de sisteme electorale.

Platforma, cunoscută sub numele de Secure Internet Voting sau SIV, este făcută de o firmă americană cu același nume și permite oamenilor să voteze de pe telefoanele sau computerele lor. Aceasta este deja folosită în mici programe pilot din Statele Unite, scrie Reuters.

Dar se confruntă cu obstacole semnificative pentru o mai mare implementare: majoritatea statelor nu permit utilizarea pe scară largă a votului online din motive de securitate, optând în schimb pentru buletinele de vot pe hârtie care sunt auditabile.

Există o mulțime de oameni care au stabilit doar posibilitatea unui vot nesigur pe internet”, a declarat fondatorul SIV, David Ernst, pentru Reuters la conferință. „Credem că există instrumente și tehnologii moderne care vă permit să o faceți hipersecurizat, cu un nivel de securitate mai ridicat decât pe care îl puteți obține în prezent cu hârtie.”

SIV a fost deja folosit la nivel de partid pentru a selecta un candidat într-o cursă primară, a spus Ernst. Republicana Celeste Maloy a fost selectată drept candidat la Congres într-un vot susținut pe SIV în 2023. Maloy a câștigat acel loc în districtul 2 al Congresului din Utah în noiembrie anul trecut.

Securitatea votului este un subiect care îi frământă pe americani, unii temându-se că alegerile prezidențiale și pentru Congres din noiembrie ar putea fi ținta unor atacuri cibernetice străine.

Înalți oficiali de securitate națională spun că Rusia și Iranul vizează deja alegătorii cu campanii de influență online. În timpul ciclurilor electorale din 2016 și 2020, hackerii ruși au vizat birourile electorale și au investigat mai multe companii de mașini de vot.
Acţionarii Intel au dat compania în judecată miercuri.

Echipa din spatele SIV a oferit premii în valoare de 10.000 de dolari pentru a fi împărțite între toți hackerii care pot identifica cu succes defectele sistemului lor.

Evenimentul are loc la „DEF CON Hacking Conference”, care aduce mii de profesioniști în securitate cibernetică în Nevada timp de un weekend pe an și a fost organizat de grupul de securitate electorală „Voting Village” al DEF CON.

Fondatorul Voting Village, Harri Hursti, a spus că tehnologia promite, dar că posibilitatea de a vota online pe scară largă ar putea dura decenii până să se realizezedeviă realitate.

Există câteva abordări matematice care ar putea, în viitor, să facă posibil votul pe internet”, a spus Hursti. „Inventatorul uneia dintre aceste tehnologii a spus că s-ar putea să o rezolve, dar nu în timpul vieții noastre”.

Editor : M.I.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

La ce valoare se ridică furturile de criptomonede comise de hackerii nord-coreeni. Anul 2024 a înregistrat o creștere de 21%

Hackerii au reușit să fure o sumă uriașă în criptomonede în 2024. La cât au ajuns fondurile sustrase

Meta a fost amendată în UE cu 251 de milioane de euro din cauza piratării a trei milioane de conturi Facebook în 2018

Panourile fotovoltaice pun în pericol siguranța rețelelor energetice din cauza vulnerabilității la atacuri informatice

Partenerii noștri