Live

Fără smartphone pe stradă: Locuitorii unei localități din Franța au votat la referendum propunerea primarului

Data publicării:
Cei 2000 de locuitori din Seine-Port (Seine-et-Marne), precum şi vizitatorii lor, vor trebui să limiteze utilizarea telefoanelor mobile pe stradă. Imagine cu caracter ilustrativ. Sursa foto: Profimedia Images

Locuitorii din Seine-Port (Franţa) au votat prin referendum o prevedere locală care interzice utilizarea telefoanelor mobile în spaţiile publice, relatează Ouest-France, preluat de News.ro.

Primarul consideră că aceasta este o problemă de sănătate publică şi doreşte să ajute în special părinţii să limiteze timpul petrecut în faţa ecranelor, așa că municipalitatea a propus un referendum unde locuitorii s-au exprimat pentru interzicerea folositii smartphon-urilor în spații publice.

Cei 2000 de locuitori din Seine-Port (Seine-et-Marne), precum şi vizitatorii lor, vor trebui să-și limiteze de acum înainte utilizarea telefoanelor mobile pe stradă.

Decizia împotriva utilizării smartphone-ului pe stradă este o premieră

Alegătorii au fost chemaţi la urne sâmbătă pentru a decide dacă vor restricţiona sau nu utilizarea smartphone-urilor pe stradă. Tabăra pro-restricţie a câştigat cu 54% din voturile exprimate.

Suspansul a durat până la final, notează Le Parisien. Carta municipală pentru folosirea corectă a smartphone-urilor în Seine-Port (Seine-et-Marne) a fost votată sâmbătă de 146 de cetățeni cu „da”, iar împotrivă au fost 126. O victorie la limită în această localitate cu 2000 de suflete, care a mobilizat așadar 272 de alegători (adică puțin mai puțin de 20% de participare).

„Mă așteptam la un decalaj mai mare. Oamenii simt că ne amestecăm în viața lor. Nu vreau asta ! Dar există o problemă de sănătate publică. Trebuie să-i ajutăm”, a reacționat primarul, Vincent Paul-Petit.

Această restricţie este o premieră în Franţa. Este pentru prima dată când o comunitate ia măsuri împotriva supraexpunerii tinerilor la ecrane.

Carta propusă de municipalitate prevede interzicerea utilizării smartphone-urilor în magazine, în faţa şcolilor, în parcuri sau atunci când se merge pe trotuare.

Autorităţile din domeniul sănătăţii atrag atenţia în mod regulat asupra efectelor nocive ale timpului excesiv petrecut în faţa ecranelor, în special pentru copiii mici, dar nicio autoritate locală nu a făcut încă pasul de a adopta o astfel de măsură.

Carta are doar rol de stimulent şi nu prevede nicio sancţiune pentru cei care o încalcă.

O problemă de sănătate publică

Vincent Paul-Petit, primarul din Seine-Port, a declarat pentru Le Parisien că nu intenţionează să ia măsuri represive: „Oamenii au impresia că ne amestecăm în viaţa lor. Eu nu vreau asta! Dar există o problemă de sănătate publică. Trebuie să îi ajutăm”.

Carta municipală îi invită pe părinţi să interzică ecranele dimineaţa, la masă, seara înainte de culcare şi în dormitor.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) recomandă să nu fie expuşi la ecrane copiii cu vârsta sub 2 ani, iar între 2 şi 5 ani timpul de expunere la ecrane ar trebui să fie limitat la o oră pe zi, subliniază cercetătorii.

În Franţa, limita de vârstă fără ecrane tinde să fie stabilită la 3 ani, la iniţiativa Autorităţii de Reglementare a Comunicării Audiovizuale şi Numerice.

Editor : M.I.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

Sârbii n-au stat pe gânduri: au scris cu MAJUSCULE 8 cuvinte, după ce au auzit ce au strigat românii, la meciul cu Kosovo

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Nicușor Dan, despre posibila respingere a referendumului pentru București: „Nu poate fi mai rău decât mandatul pe care l-am avut deja”

(P) Black Friday la Xiaomi: cele mai căutate produse au prețuri reduse chiar și la jumătate, până pe 25 noiembrie

Care este programul referendumului din București și câte buletine de vot vor primi locuitorii din Capitală pe 24 noiembrie 2024

Cum vor arăta buletinele de vot pentru referendumul din București. Vor fi trei, câte unul pentru fiecare întrebare

Partenerii noștri