Live

Un „mister astronomic”. Cercetătorii australieni au detectat un obiect spațial care se comportă ca „niciun alt corp ceresc cunoscut”

Data actualizării: Data publicării:
Unde radio misterioase emise din spațiu. Foto: Profimedia Images

Astronomii australieni au descoperit un obiect rotitor care degajă valuri de energie „imposibil” de puternice la intervale fixe, „ca cele de ceasornic”, și despre care au spus că nu au mai văzut așa ceva până acum, scrie Deutsche Welle. „Mă temeam că sunt extratereștri”, a declarat unul dintre cercetătorii care au studiat acest fenomen spațial „sinistru”.

Tyrone O'Doherty, student universitar, își făcea lucrarea de licență anul trecut când a zărit pentru prima oară obiectul misterios în timp ce realiza un grafic al undelor radio.

Obiectul pulsează cu energie „la fiecare 18,18 secunde cu regularitatea unui ceasornic”, potrivit astrofizicianului Natașa Hurley-Walker, liderul echipei de cercetare care a continuat să studieze obiectul spațial după ce a fost observat.

Descoperirea a fost posibilă datorită unui telescop radio de frecvență joasă cunoscut sub numele de Murchison Widefield Array, montat în deșertul din vestul Australiei. Walker a spus că obiectul apărea și dispărea în timpul observațiilor făcute de astronomi.

„A fost complet neașteptat. Este destul de sinistru pentru un astronom”, a spus Walker, „deoarece nu cunoaștem nimic de acest gen în spațiu.” Potrivit echipei, obiectul misterios ar putea fi o „pitică albă” - rămășițele unei stele colapsate aflată aproape de finalul existenței sale.

Descoperirea a fost posibilă datorită unui telescop radio de frecvență joasă cunoscut sub numele de Murchison Widefield Array, montat în deșertul din vestul Australiei. Foto: Profimedia Images

Când pulsa cu energie, obiectul care „se găsește în curtea noastră galactică” era cea mai luminoasă sursă de unde radio detectabilă de pe Pământ

Se crede că obiectul s-ar afla la o distanță de 4.000 de ani-lumină de Pământ și că ar avea un câmp magnetic incredibil de puternic. „Se găsește în curtea galactică a noastră”, a spus Walker. Știrea descoperirii a stârnit curiozitatea întregii comunități științifice.

În momentele când pulsațiile erau detectate, obiectul misterios era cea mai luminoasă sursă de unde radio observabilă de pe Pământ și funcționa ca un far spațial. Mai este mult de muncă până vom înțelege ce au descoperit astronomii cu adevărat.

„Dacă faci toate calculele, își dai seama că nu ar trebui să existe destulă energie pentru a produce astfel de unde radio la fiecare 20 de minute”, a spus Walker. „Pur și simplu, ar trebui să fie imposibil.”

Liderul cercetătorilor a pus că inițial se credea că ar putea fi un semnal provenit de la o formă de viață extraterestră. „Mă temeam că sunt extratereștri”, a spus Walker. Cu toate acestea, semnalul a fost observat pe mai multe frecvențe ceea ce, potrivit lui Walker, înseamnă că este un „proces natural și nu un semnal artificial”.

Cercetarea astronomilor a fost publicată în jurnalul de știință Nature.

Citește și: Semnalele ciudate emise de un obiect spațial misterios, ascuns de un nor de praf. Descoperirea făcută de un satelit al NASA

Editor : Raul Nețoiu

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

Adrian Mutu a spus cum a cunoscut-o pe cea de-a treia sa soție! ”E o chestie intimă”. Ce a făcut a doua oară când a văzut-o

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Cea mai valoroasă comoară din Anglia: O colecție uriașă de monede din vremea lui William Cuceritorul s-a vândut pentru o sumă record

Mormântul secret de la Petra. Arheologii au făcut o descoperire extrem de rară sub faimosul monument unde s-a filmat „Indiana Jones”

Cea mai mare furtună din sistemul nostru solar se mișcă în mod neașteptat. Ce spun astronomii despre Marea Pată Roșie

Piciorul alpinistului Sandy Irvine, dispărut acum 100 de ani, a fost găsit pe Everest. Misterul unei expediții cu final tragic

Partenerii noștri