Străzi betonate cu morcovi şi sfeclă
Fibrele vegetale pot întări anumite materiale, cum ar fi betonul. Dacă se adevereşte ce spun oamenii de ştiinţă britanici, nu doar că drumurile nu se vor mai crăpa, dar vor şi polua mai puţin.
Vreme extremă în România. Vântul puternic a făcut prăpăd în mai multe județe
Mai mulți copii de la o grădiniță din Timișoara au ajuns la spital cu simptome de toxiinfecție alimentară
Mașini vandalizate într-o parcare din Constanța. Șoferii și-au găsit cauciucurile sparte
Doi nevăzători, agresați într-o biserică din București, după ce au intrat cu câinii ghizi. „Ne-au amenințat că ne taie picioarele”
Proprietarii de cafenele și Fiscul se luptă în instanță pentru TVA la cafea și ceai
Copiii români de la țară, victimele sărăciei
Cod roșu de vreme extremă în România. Când va lovi viscolul
„Ne așteptăm la episoade mai severe” de iarnă. Vortexul polar și ciclonul Bert, explicate de climatologi
Ciolacu, criză de furie
Specialiştii Universităţii din Lancaster spun că au obţinut din rădăcini de morcovi şi sfeclă de zahăr „nano trombocite”. Odată adăugate în amestec, aceste componente măresc cantitatea de bioxid de siliciu hidratat, un gel responsabil pentru rezistenţa betonului.
În testele de laborator, experţii au observat că, la fiecare metru cub de beton, s-au folosit cu 40 de kilograme mai puţin ciment decât în mod obişnuit. Este o veste foarte bună pentru că se estimează că producţia cimentului este de vină pentru opt la sută din totalul emisiilor de dioxid de carbon, iar în următorii 30 de ani s-ar putea dubla.
În plus, cercetătorii britanici au descoperit că fibrele vegetale au o microstructură mai densă, ceea ce le împiedică să corodeze. Astfel, sunt chiar mai eficiente decât grafenul sau nanotuburile de carbon. Şi mult mai ieftine.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News