Live

Video&Foto Rămășițele a două victime ale erupției Vezuviului au fost descoperite la Pompei. Ce a făcut cuplul în ultimele clipe de viață

Data actualizării: Data publicării:
https://pompeiisites.org/

Rămășițele a două victime ale erupției Vezuviului din anul 79 e.n. au fost descoperite de către arheologi la Pompei, au anunțat cercetătorii pe platforma online a sitului, E-Journal degli Scavi di Pompei.

Ele aparțin unui bărbat şi unei femei care s-au refugiat într-un dormitor după erupţia care a îngropat vechiul oraş comercial roman sub straturi de cenuşă şi roci vulcanice.

A mai fost descoperit și un mic tezaur de monede și ornamente prețioase, deoarece femeia a fost găsită în pat și avea cu ea o comoară mică alcătuită din monede de aur, argint și bronz, și câteva bijuterii, printre care cercei din aur și perle.

Descoperirile continuă în zona de excavare a Regio IX, Insula 10 din Pompei, care ocupă partea centrală a orașului. Astfel, sunt în derulare investigații arheologice în cadrul unui proiect mai amplu care vizează securizarea fronturilor de excavare.

Încăperea de dimensiuni mici în care au fost găsite rămășițele cuplului era un loc de serviciu folosit ca dormitor temporar în timpul lucrărilor de renovare ale casei și era situată în spatele „sacrariului (parte a unui templu unde se țineau obiectele sacre – n.r.) albastru” deja documentat.

Datorită ușii închise mica încăpere nu a fost umplută cu pietriș vulcanic, însă salonul adiacent a fost, fapt pentru care cele două persoane nu au putut deschide ușa ca să se salveze. Captive în mica încăpere, cei doi au murit odată cu venirea fluxurilor de roci aruncate în timpul exploziei vulcanice. Urmele din cenușă au permis reconstruirea mobilierului și identificarea locului exact în care se afla la momentul erupției. Un pat, un cufăr, un candelabru de bronz și o masă cu blat de marmură, cu veselă de bronz, sticlă și ceramică, toate erau încă la locul lor.

Guvernul italian face investiții pentru noi săpături din teritoriul înconjurător, de la Civita Giuliana la Villa dei Misteri și la vechea Oplontis din comuna Torre Annunziata.

„Posibilitatea de a analiza datele antropologice extrem de valoroase referitoare la cele două victime descoperite în contextul arheologic care le-a marcat sfârșitul tragic, permite recuperarea unei cantități considerabile de informații despre viața cotidiană a vechilor pompeieni și despre poveștile unora dintre ei, cu o documentație precisă și punctuală, confirmând unicitatea teritoriului vesuvian”, a declarat directorul Parcului Gabriel Zuchtriegel, potrivit E-Journal degli Scavi di Pompei.

„Este un efort care implică colaborarea între arheologi, antropologi și vulcanologi angajați în reconstruirea ultimelor momente de viață ale bărbaților, femeilor și copiilor care au pierit în timpul uneia dintre cele mai mari catastrofe naturale ale antichității”, a mai spus Zuchtriegel.

„Sacrariul albastru”, decorat cu reprezentări ale unor figuri feminine desenate pe pereţii azurii, a fost inițial descoperit în perioada Bourbon (1813-1840), însă a fost excavat recent şi prezentat pentru prima oară la data de 27 mai.

Editor : Ana Petrescu

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Carambol cu trei mașini în Mehedinți. Mai multe victime au fost duse la spital

Serviciile de informații britanice: Armata rusă a suferit pierderi uriașe în noiembrie. „Este a treia lună de creșteri consecutive”

O fosilă unică din era dinozaurilor ar putea desluși misterul evoluției păsărilor. O descoperire la fel de mare ca „Piatra din Rosetta”

Descoperire „uluitoare” în permafrostul din Siberia: primul specimen mumificat de felină cu dinți-sabie aproape intact

Partenerii noștri