Live

Oamenii care au primit un premiu de 3 milioane de dolari pentru o fotografie

Data actualizării: Data publicării:

Echipa de cercetători care a realizat prima imagine a unei găuri negre, publicată în aprilie anul acesta, a primit un premiu în valoare de 3 milioane de dolari din partea Fundației Breakthrough, sponsorizată de miliardari precum Mark Zuckerberg și Yuri Milner, potrivit The Guardian, citat de Mediafax.

Imaginea găurii negre din galaxia M87 a fost dată publicității pe 10 aprilie. Gaura neagră, descrisă de astronomi drept „un monstru”, are un diametru de aproximativ 40 de miliarde de kilometri - de trei milioane de ori mai mare decât al Pământului - și este situată la o distanță de 500 de milioane de ani lumină.

Imaginea a fost realizată cu ajutorul unei rețele de opt telescoape situate pe patru continente, Event Horizon Telescope, de o echipă formată din 347 de cercetători.

Fiecare dintre aceștia va primi astfel un cec în valoare de 8.600 de dolari din partea Fundației Breakthrough.

Detaliile despre respectiva imagine, o premieră în astronomie, au fost publicate în aprilie în Astrophysical Journal Letters, iar profesorul Heino Falcke, de la Universitatea Radboud din Olanda, care a propus acest experiment, a declarat la momentul respectiv pentru BBC News că această gaură neagră a fost descoperită într-o galaxie numită M87.

Ceea ce vedem este mai mare decât tot Sistemul nostru solar”, a explicat acesta. „Are o masă de 6,5 miliarde de ori mai mare decât a Soarelui și este una dintre cele mai mari găuri negre despre care credem că există. Este un monstru absolut, campionul de categorie grea în rândul găurilor negre din Univers”, a mai spus acesta.

Imaginea arată „un inel de foc” foarte strălucitor, după cum a descris-o Falcke, înconjurând o gaură neagră perfect circulară.

În spatele acestei fotografii se află și o tânără de nici 30 de ani. Katie Bouman este persoana care a dezvoltat algoritmul prin care omenirea a avut acces la prima fotografie a unei găuri negre.

Absolventă a celebrei Universităţi MIT, ea a început să lucreze încă de acum trei ani la sistemul prin care câteva supercalculatoare au procesat nu mai puţin de 5 milioane de gigabytes de informaţie pentru a oferi deja celebra fotografie.

Editor web: Monica Bonea

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Descoperă tehnologia care redefinește lumea, pe 1 Decembrie, la Digi World

Cea mai „flămândă” gaură neagră din universul timpuriu, descoperită cu telescopul James Webb. Crește mai rapid decât se credea posibil

Astronomii au găsit jeturi de materie care ies dintr-o gaură neagră, lungi de milioane de ani lumină. De ce e importantă studierea lor

Spectacol pe cer. Când se va vedea „Superluna Albastră”, cea mai strălucitoare lună plină din 2024

Partenerii noștri