Live

Începe goana după aurul din ocean. Cel mai controversat proiect al anului

Data actualizării: Data publicării:

O companie canadiană, Nautilus Minerals Inc, va începe anul acesta să caute aur şi cupru pe fundul oceanului. Va folosi roboţi mari cât o casă. Cel mai mic dintre ei cântăreşte 200 de tone.

 

Este poate cel mai controversat proiect care va demara în noul an. Aparatele echipate cu dinţi care sfarmă pietre vor fi lansate în Marea Bismarck din Pacificul de Vest, scrie Live Science. Acolo există foarte multe rezerve de minerale, suficiente pentru mii de ani, spun iniţiatorii proiectului. Numai în zona vizată ar fi de zece ori mai mult cupru şi aur decât pe uscat.

Roboţii sunt construiţi să lucreze la temperaturi de îngheţ şi la presiuni de 150 de ori mai mari decât cele de la suprafaţă. Vor sparge roci şi vor aduna tot ce găsesc.

Criticii proiectului spun că o astfel de misiune va distruge tot ce îi stă în cale, adică inclusiv peşti şi alte vieţuitoare. În plus, praful care se va ridica la suprafaţă va distruge ecosisteme şi sănătatea locuitorilor care se hrănesc cu peştele prins.

Citiți și: Cât aur există pe Pământ?

Pentru mai multe știri din domeniul științei și tehnologiei, urmăriți pe Digi World vineri, de la ora 19:00 și pe Digi24, în fiecare sâmbătă, de la 16:30, „Jurnalul de științe”, prezentat de Teodora Safta. Arhiva emisiunii, aici.

Puteți accesa, de asemenea, secțiunea specială Sci-Tech a site-ului digi24.ro

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Tot mai multe țări au început să îşi repatrieze aurul după sancţiunile impuse Rusiei

Turcia a cumpărat 23 de tone de aur în ianuarie, ceea ce reprezintă mai mult de o cincime din rezervele Băncii Naționale a României

Polonia vrea să cumpere o cantitate impresionantă de aur, cam cât are România în rezerve. Ce se află în spatele acestei decizii

Motivul pentru care mari bănci centrale încep să fugă de dolari și se refugiază în aur

Partenerii noștri