De ce pot puii să spargă coaja ouălor. Descoperirea ne-ar ajuta să evităm toxiinfecțiile
Acum ştim de ce ouăle au o coajă rezistentă la exterior, dar suficient de fragilă ca să fie spartă la un moment dat de pui. Totul stă în nanostructura acesteia şi ne-ar putea învăţa cum să evităm toxiinfecţiile.
Mărturia unui copil din Mehedinți care a ajuns la spital după ce a mâncat la școală
Ce au mâncat copiii din Mehedinți care au ajuns la spital cu toxiinfecție alimentară
De ce ouăle nu trebuie spălate. Sfaturi pentru păstrare și consum
Klaus Iohannis amână desemnarea premierului. „Coaliția pro-europeană continuă negocierile. Sunt optimist”
George Simion a mers la Palatul Cotroceni, pentru consultări, dar a anunțat că nu intră: „AUR nu recunoaște legitimitatea lui Iohannis”
Consultări la Palatul Cotroceni. Coaliția a stat sub 20 de minute. Partidele extremiste AUR, POT și SOS au refuzat să meargă
Ploi și lapoviță, în aproape toată țara. Meteorologii anunță și temperaturi de până la -15°
Elena Lasconi, după consultările cu Iohannis: „Am fost să îi transmitem că mandatul lui s-a încheiat şi că trebuie să-şi dea demisia”
Circul continuă în Parlament: Becali spune cum a făcut facultatea fără prezență. Șoșoacă jignește jurnaliștii. AUR îl atacă pe Iohannis
La incubaţie, coaja de ou are grijă sa protejeze puiul şi să primească toţi nutrienţii necesari creşterii. Este suficient de rezistentă datorită unor proteine pe care le găsim şi în oasele noastre, care mineralizează ţesutul.
Dar nu este singura modificare apărută în această perioadă. Partea interioară a cojii se dizolvă, iar puiul primeşte suficient calciu pentru oase. Şi îi lasă o „uşă” aproape descuiată pentru momentul eclozării.
Oamenii de ştiinţă spun că provocarea majoră a fost să obţină o probă dintr-o coajă de ou în stare naturală, fără modificări. Dar au reuşit datorită unui nou sistem de secţionare cu ioni.
Experţii cred că producătorii pot face selecţii genetice şi să scoată pe piaţă doar ouă cu o coajă rezistentă, încât să nu mai apară mici crăpături care să dea posibilitatea infectării cu Salmonela.
Surse: mcgill.ca, sciencedaily.com
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News