Live

De ce pot puii să spargă coaja ouălor. Descoperirea ne-ar ajuta să evităm toxiinfecțiile

Data actualizării: Data publicării:
Foto: Shutterstock

Acum ştim de ce ouăle au o coajă rezistentă la exterior, dar suficient de fragilă ca să fie spartă la un moment dat de pui. Totul stă în nanostructura acesteia şi ne-ar putea învăţa cum să evităm toxiinfecţiile.

La incubaţie, coaja de ou are grijă sa protejeze puiul şi să primească toţi nutrienţii necesari creşterii. Este suficient de rezistentă datorită unor proteine pe care le găsim şi în oasele noastre, care mineralizează ţesutul.

Dar nu este singura modificare apărută în această perioadă. Partea interioară a cojii se dizolvă, iar puiul primeşte suficient calciu pentru oase. Şi îi lasă o „uşă” aproape descuiată pentru momentul eclozării.

Oamenii de ştiinţă spun că provocarea majoră a fost să obţină o probă dintr-o coajă de ou în stare naturală, fără modificări. Dar au reuşit datorită unui nou sistem de secţionare cu ioni.

Experţii cred că producătorii pot face selecţii genetice şi să scoată pe piaţă doar ouă cu o coajă rezistentă, încât să nu mai apară mici crăpături care să dea posibilitatea infectării cu Salmonela.

Surse: mcgill.ca, sciencedaily.com

 

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Carnea de pasăre și ouăle pot fi aduse din Ucraina doar pe baza licenței de import

Ce este Listeria, bacteria care poate provoaca toxiinfecție alimentară pentru mai multe categorii de persoane

„Nu mai știam de mine, tremuram și îmi era frig”. Mărturia unui copil din Mehedinți care a ajuns la spital după ce a mâncat la școală

Ce au mâncat copiii din Mehedinți care au ajuns la spital cu toxiinfecție alimentară. Firma care a livrat mâncarea, amendată

Partenerii noștri