Live

Cum sună o gaură neagră? NASA a publicat un clip audio cu undele sonore emise din centrul unui roi de galaxii

Data actualizării: Data publicării:
NASA a trebuit să amplifice sunetul pe care îl face o gaură neagră întrucât cel original este cu 57 de octave mai jos decât nota do și nu poate fi auzit de oameni. Foto: Profimedia Images

NASA a publicat duminică un clip audio care reprezintă undele sonore emise de gaura neagră enormă aflată în centrul roiului de galaxii Perseus la 200 de milioane de ani lumină depărtare, scrie The Guardian.

Gaura neagră din centrul roiului de galaxii Perseus a fost asociată cu un sunet încă din 2003. Astronomii au descoperit că valurile de presiune emise de gaura neagră provoca unde în gazul fierbinte al roiului care puteau fi „traduse” într-o notă muzicală pe care oamenii nu o pot auzi întrucât este cu 57 de octave sub nota do.

Sunetul este editat astfel încât să poată fi receptat de simțul nostru auditiv. NASA l-a amestecat cu „alte date” și l-a amplificat, spunând că ideea că în spațiu nu există sunet este greșită.

Greșeala „vine de la faptul că majoritatea spațiului este un vid care nu permite undelor sonore să se deplaseze”, a scris NASA într-un mesaj pe Twitter. „Un roi de galaxii are așa de mult gaz încât am putut să captăm un sunet real. Aici este amplificat și amestecat cu alte date pentru a auzi o gaură neagră!”

Despre clipul postat de NASA, care sună ca un mârâit cosmic sau un tunel prin care bate un vânt înfricoșător, mulți au spus că este exact cum și-au imaginat că o gaură neagră supermasivă ar putea să sune.

Alții și-au amintit de scene din filmele horror la auzul găurii negre. „Cumva știai că o gaură neagră o să sune ca niște fantome îngrozitoare și nu ca valurile calme ale oceanului”.

Unii dintre comentatori au făcut referire la filmul științifico-fantastic Event Horizon și la horror-ul Silent Hill, pe când un altul a spus că sună ca melodia Echoes, cântată de Pink Floyd. Un comentator a sugerat în glumă că aceasta ar putea fi noua melodie a cântăreței islandeze Björk.

Sunetul a fost înregistrat în luna mai de Observatorul NASA Chandra X-ray.

Editor : Raul Nețoiu

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

Cum a reacționat românul trecut pe la Inter și Milan când a aflat cu ce se ocupă soția lui: ”Nu este nimic greșit”

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Moment istoric: sonda Parker va „atinge” Soarele, la cea mai mică distanță de până acum

NASA amână din nou întoarcerea pe Pământ a celor doi astronauți blocați în spațiu. De ce misiunea de o săptămână ajunge la nouă luni

Pe cine a ales Donald Trump la conducerea NASA: „În mod inevitabil, va exista o economie spaţială înfloritoare”

„Orașul de sub gheață”: O misiune NASA a dezvăluit o bază militară secretă ascunsă în calota glaciară din Groenlanda

Partenerii noștri