Live

Bufniță măcinată și căței prăjiți umpluți cu melci și salvie. Cu ce leacuri bizare se tratau de boală strămoșii noștri medievali

Data actualizării: Data publicării:
O diagramă din secolul al XVI-lea care arată ce vene trebuie înțepate pentru aplicarea sângerării terapeutice – procedură care se baza pe concepte antice, în majoritatea cazurilor dăunătoare bolnavului. Captură foto: Trinity College Cambridge

Coacerea unei bufnițe dată prin sare și măcinarea ei în pulbere pentru tratarea gutei este doar una dintre sugestiile bizare care se găsesc în miile de leacuri medievale descrise în manuscrisele Universității Cambridge, informează Sky News.

Umplerea unui pui de câine cu melci și salvie, prăjirea lui pe foc și folosirea grăsimii sale pentru a obține un unguent cu proprietăți medicinale este o altă cură pentru gută sugerată în manuscrisele medievale care au fost recent digitalizate de Biblioteca Universității Cambridge.

Un pacient care suferea de cataractă cu sute de ani în urmă ar fi fost sfătuit să amestece vezica biliară a unui iepure de câmp cu miere și să folosească o pană pentru a aplica mixtura pe ochi.

Aceste tratamente sunt doar o mică parte din cele 8.000 de leacuri medicinale descrise și ilustrate în 180 de manuscrise medievale - majoritatea datează din secolele XIV și XV.

În era medievală, doctorii recomandau aplicarea pe ochi a unui amestec de vezica biliară a unui iepure de câmp cu miere pentru tratarea cataractei. Colaj foto: Profimedia Images

Printre aceste documente se numără unele care sunt încă și mai vechi - unul dintre manuscrise a fost conceput acum 1.000 de ani.

În afară de metodele bizare prin care strămoșii noștri tratau diverse afecțiuni, documentele oferă și o imagine a violenței din viața de zi cu zi a oamenilor de la acea vreme, împreună cu sfaturi despre cum să descoperi că un craniu a fost fracturat după ce a fost lovit cu o armă, cum să pui la loc oasele dislocate și cum să oprești sângerarea.

Leacuri stranii pentru afecțiuni familiare: dureri de cap, de măsea și diaree

Unele dintre ilustrațiile detaliate arată doctori care foloseau „o gamă uimitoare de ingrediente” de natură animală, vegetală și minerală, potrivit liderului de proiect de la Cambridge, dr. James Freeman.

„În ciuda complexității lor, leacurile medievale sunt foarte mult pe înțelesul cititorilor moderni”, a spus Freeman. „Multe din ele se referă la afecțiuni cu care încă ne confruntăm în ziua de azi: dureri de cap, de măsea, diaree, tuse și dureri la nivelul membrelor”.

Desene cu mostre de urină de culori diferite și afecțiunile pe care acestea le denotă descrise deasupra ilustrațiilor. Captură foto: Trinity College Cambridge

Manuscrisele „arată oamenii medievali care încearcă să se trateze cu ajutorul cunoștințelor care le erau disponibile la acea vreme – la fel cum facem și noi”.

Dr. Freeman a adăugat: „Ele ne amintesc despre durerea și incertitudinea vieții medievale, înainte de antibiotice, înainte de antiseptice și înainte de medicamentele de ameliorare a durerii pe care le cunoaștem astăzi.”

„Alte tratamente includ tratamente cu bufnițe date prin sare și coapte până în punctul în care pot fi măcinate în pulbere, amestecată cu grăsime de mistreț pentru a obține un unguent frecat pe corpul bolnavului pentru a vindeca guta”, a spus Freeman.

Cele 8.000 de leacuri cuprinse în manuscrisele medievale includ sfaturi despre cum să descoperi că un craniu a fost fracturat după ce a fost lovit cu o armă, cum să pui la loc oasele dislocate și cum să oprești sângerarea. Foto: Profimedia Images

Textele provin din mai multe colegii de la Cambridge, din Muzeul Fitzwilliam și Biblioteca Universitară și sunt trecute printr-un proces de conservare, numit proiectul „Leacuri bizare”, care va costa 500.000 de lire sterline.

Transcrierile complete ale leacurilor și imagini de înaltă rezoluție vor putea fi accesate prin Biblioteca Digitală Cambridge, pe măsură ce curatorii proiectului procesează textele în următorii doi ani.

Editor : Raul Nețoiu

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Infarctul miocardic și stopul cardiac au început să afecteze tot mai mulți tineri. Cariile dentare pot duce la infarct

Ziua mondială a sănătăţii mintale este sărbătorită astăzi, 10 octombrie

Ce boli ar putea apărea după inundațiile din țară. DSP Galați atrage atenția asupra riscurilor și lansează un ghid

Bolile copilăriei - când apar primele semne de boală și cum se manifestă în rândul celor mici

Partenerii noștri